Monday, August 22, 2011

GULAI TEMPOYAK IKAN KERISI


Alamak...dah lamanye tak bersiaran melalui sini, bz memanjang serta mood pun macam menjunam ke laut dalam....mungkin halwa telinga ni dok dengar lagu raya jerk...teringat segala kenangan zaman kanak² takkala arwah mak sibuk dengan segala persiapan....rindu arwah mak dan abah....

GULAI TEMPOYAK IKAN KERISI versi kite...ada owang masak gulai tempoyak tak guna pun bawang kan....hanya cili padi dan kunyit hidup jerk....kite tak reti lah....mesti nak buh bawang gak.....jom skodeng resepi mudah ni...



Bahan-bahannya :-


3 ekor ikan Kerisi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 batang serai - kite ketuk
5-6 cili padi - pedas ikut selera memasing
2 keping asam gelugor
2 sudu besar tempoyak
Garam secukupnya
sedikit gula
1 helai daun kunyit
Sedikit air - gune santan boleh jugak...ikut selera masing²



Carannya :-
  • Blender kesemua bahan di atas kecuali asam gelugor, garam, gula dan tempoyak
  • Bahan blender tadi di rebus bersama sedikit air. Bila mendidih masukkan ikan, garam, gula.
  • Masukkan asam gelugor dan tempoyak.
  • Seimbangkan rasa dan bila ikan dah masak, masukkan daun kunyit. mendidih boleh lah di tutupkan api.


Wednesday, August 17, 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE with MEAT BALL


SPAGHETTI BOLOGNESE with MEAT BALL antara masakan yang tuan tanah gemari. Kadang² bile di tanya nak masak apa....mesti jawap buat spaghetti jer lah...apapun masakan ni mudah dan senang nak buat. Kalau tetamu datang tanpa beritahu awal², pasti menu ni boleh masuk senarai.....betul tak...? Betul jer lah ek...???

Sesekali tukar selera masa bulan puasa ni, tak salah....apapun jom layan resepi versi anak Pak Talib ni ye...kali ni rajin terlebih maka kita buat meat ball sendiri....senang jer rupanya...!!!!

Bahan-bahannya :-
1/2 bungkus spaghetti
1 botol sos spaghetti
1/2 bungkus daging kisar - kite guna jenama Ramly.
2 biji tomato - kalau size besar 1 pun ok - didadu
2 sudu tomato paste - gune sos tomato pun okeh jer.
1/2 batang carrot - potong bulat
6 biji cendawan butang - dihiris nipis - kite guna cap Ayam
1 labu bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu teh capers - optional
1 sudu teh serbuk oregano
1/2 sudu kecil black pepper
Sedikit Extra Virgin Olive Oil
Garam secukupnya
1/2 botol air - kite sukat guna botol sos spaghetti

Cara-caranya :-
  • Didihkan air dan dibubuh sedikit garam serta minyak. Celur Spaghetti hingga lembut. Angkat dan toskan.
  • Daging kisar tu kita masak dengan sedikit minyak. Biar agak garing sikit. Untuk keringkan sedikit air daging tu.
  • Panaskan Olive Oil dan tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan daging kisar tadi. Gaul rata.
  • Masukkan sos spaghetti, tomato yang didadu, paste tomato dan tambahkan 1/2 botol air.
  • Bila sos dah sebati, masukkan cendawan, carrot. Tambahkan garam serta masukkan black pepper serta serbuk oregano.
  • Akhir sekali masukkan capers dan meat ball. Bila sos mendidih bolehlah di tutup api.

Bahan-bahannya :- Untuk Meat Ball
(dapat 12 biji meat ball)

1/2 bungkus daging kisar - kite guna jenama Ramly
1 labu bawang besar - didadu
1 biji telur - kite guna 1/2 jer
1 sudu besar black pepper
1 sudu besar serbuk Oregano
Sedikit garam

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan dan gaul hingga rata.
  • Bulat-bulatkan mengikut size yang dikehendaki.
  • Panaskan sedikit Olive oil di non-stick pan, jangan banyak sangat minyak.Tak perlu sampai meat ball tenggelam. Goreng meat ball hingga masak menggunakan api yang kecil.
  • Memang memakan masa sikit nak masak sebab kena terbalik kan satu bahagian ke satu bahagian sebab menggunakan minyak yang sedikit.

Tuesday, August 16, 2011

SAGO GULA MELAKA

SAGO GULA MELAKA, kalau namanya sago memang kite suke gilosss....tak kiralah kueh apa asalkan berasaskan sago memang geletek nak cuba. Benornya dah lama nak buat tapi dek kerana kesihatan tak berapa okey so asyik tangguh jer....

Maka semalam kita semangat nak buat. Sago gula melaka ni memang sedap kalau makan sejuk², nyaman jer masuk ke laluan anak tekak. Nak nak tengah batuk ni.....ermmm....memang menjadi sangat.....sebagai penganti obat....boleh ke cenggitu...????

Okeh siapa nak cuba, jom layan resepi mudah ni....kita copy & paste jer resepinya k....layannnnn!!!!!!!

Sumber resepi : Life is Sweet
Resepi Asal : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-

300 gram sago biji, cuci dan toskan - kite guna 150 gram
2 liter air - kite guna 1 liter air utk 150gm sago
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan
1 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.
  2. Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
  3. Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas dan makan sejuk². memang nikmat rasanye....nyaman jer.



Monday, August 15, 2011

AYAM KAPRAU DAUN SELASIH


AYAM KAPRAU DAUN SELASIH resepi yang dah lama kite kumpul dari dapur kak Ummi kuantan. memandangkan dari pemilik resepi asal Kak Jee mengatakan kalau tak selera makan lauk ni sebagai pembuka selera maka kita terdetik nak mencuba memandangkan tekak ni masih dalam keadaan yang tak berapa nak sihat.

Boleh tahan sedapnya dan memang sedap kalau dimakan dengan nasi yang panas². Dengan aroma daun selasih, pasti bertambah selera....sakit tekak pun lupa....heehee...apapun memang boleh cuba dan sesuai jugak untuk lauk bersahur....janji nasi panas....jalan....!!!!


Sumber Resepi : Kak Ummi -Home Sweet Home
Resepi Asal : Dunia Dari Dapur Kak Jee

Bahan-bahannya :-


250 gm daging batang pinang - kite guna ayam
2 sudu besar paste tomyam - kita guna paste Adabi
12 tangkai cili padi - lagi pedas lagi sedap
2 labu bawang besar - dibelah 8 dan cerai²kan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
Daun selasih - optional - menurut kak Jee kalau bubuh lagi sedap.

Caranya :-
  • Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
  • Panaskan minyak dan tumis dulu 1 labu bawang besar yang telah dikerat 8.
  • Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar
  • Setelah garing masukkan hirisan gading atau ayam yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
  • Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
  • Masukkan daun selasih yang telah dipetik-petik dan dicuci bersih
  • Kemudian masukkan bali 1 labu bawang besar dan goreng hingga bawang nampak layu.
  • Seimbangkan rasa dan boleh lah dihidangkan.
Note dari Kak Jee: Daging Goreng paste tomyam ni sedap sangat. Kjee yang selalunya tak selera makan pun berjaya habiskan ½ pinggan nasi. Kira hebatlah tu. Tapi banyak ratah jer tadi. Hehehe.

Saturday, August 13, 2011

SAMBAL LADA IKAN MERAH

Lama sungguh tak bersiaran melalui blog ni....akibat tuntutan kesihatan yang tak mengizinkan untuk berbuat demikian. Dah hampir semingu demam, batuk yang agak teruk hingga memaksa diri berehat sebaik mungkin.

Oleh kerana dah lama sangat tak masak, maka hari ni kite gagahkan diri jugak ke dapur. kalau ikutkan memamg le tak terdaya tapi tekak ni dah tak boleh nak telan lauk tunjuk jer....

SAMBAL LADA IKAN MERAH juadah ringkas yang terdaya di sediakan....jom layan resepi mudah dan cepat untuk disedaiakan.

Bahan-bahannya :-
4 potong isi ikan merah - digoreng sedikit
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi
1 biji bawang besar - dihiris
Garam serta gula
sedikit air asam jawa @ perahan limau nipis

Caranya :-
  • Kesemua bahan di atas kecuali air asam jawa ditumbuk lumat.
  • Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan agak² garing. Masukkan air asam jawa dan bahan perasa.
  • Seimbangkan rasa dan masukkan isi ikan yang telah digoreng tadi.Masukan hirisan bawang besar tadi.
  • Kalau nak berkuah, bolehlah dibubuh air sidikit.


Ringkas jer kan.....selamat mencuba dan memang selera kalau makan dengan nasi panas².

Tuesday, August 9, 2011

BUBUR JAGUNG & SAGO


BUBUR JAGUNG & SAGO manisan yang kite buat untuk berbuka kali ini. Jagung ni kite beli masa otw balik dari kampung baru² ni. Dah 2 hari tersadai dalam peti ais tu baru hari ni tenaga badan yang demam ni mampu untuk ke dapur. Gagahkan juga tenaga sebab sayang pulak kalau jagung tu kering cenggitu jer kan....dengan slow² buat maka terlaksana juga bubur ni....

Jom nengok resepi kite yang serba ringkas ni....tak larat nak celoteh banyak....baca jer ehh...!!!!

Bahan-bahanya :-
3 tongkol jagung manis @ madu - kikis isinya
santan dari 1 biji kelapa
3-4 sudu besar sago - direndam 2-3 minit dan toskan.
1 keping gula kabung
1/2 cawan gula
secubit garam
2 helai daun pandan

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Jangan berhenti kacau sehingga jagung lembut.
  • Masukkan sago dan kacau hingga sago kelihatan jernih.
  • Seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai.

Thursday, August 4, 2011

KARI KEPALA IKAN


KARI KEPALA IKAN MERAH baek punya....memang best bila makan kari kepala ikan ni kan....memang laju jer makan. Tak pandang kiri kanan dah....senyap tak terkata. Dah lama jugak kite tak masak kepala ikan ni....bukan apa tak leh le makan selalu kan...nanti bertambah kebenakkannye....heehee...

Tapi kite memang tak bagi Jejaka idaman malaya kite, Akid makan kepala ikan, orang kata tak elok kan....so memang akan kite elakkan lah. Lagipun Akid kan masih dalam peringkat tengah nak belajar sesuatu...so kena le jaga mindanya kan....antara usaha yang boleh di lakukan lah....orang tua² kata tak bagus anak² makan kepala ikan. So follow jer lah, maybe ada lah sebab musabab yang tak boleh nak di jelaskan secara details....sendiri fikir lah kan....!!!!

Okeh lah....melalut sangat dah ni....jom layan resepi mudah ni....mudah belaka....


Bahan-bahannya :-
1 ketul kepala ikan merah
2 cawan santan
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 keping asam gelugor
1 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari
Air secukupnya
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 camca teh halba campur
1 tangkai daun kari

Bahan yang ditumbuk :-
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Caranya :-
  • Tumis bahan yang dihiris serta halba campur bersama daun kari dan bahan yang ditumbuk halus hingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari bersama cili kisar. Masak hingga pecah minyak dan masukkan sedikit air.
  • Biar sebentar dan masukkan kepala ikan, bahan perasa. Masukkan santan. Kacau supaya tak pecah minyak.
  • Bila mendidih masukkan bendi. Tutup api bila bendi agak² lembut.

Wednesday, August 3, 2011

LEMAK CILI API IKAN CERMIN



LEMAK CILI API IKAN CERMIN. Santapan sekeluarga takkala berbuka semalam. Semalam petang pergi ke pasar ikan segar Beserah terus ternampak ikan cermin ni....nampak jer terus menu masak lemak muncul dalam fikiran. Apa lagi...terus beli.

Masak lemak kali ni kite masak ikut versi sendiri lah...main ketuk² pastu masak jer. Senang dan ringkas untuk yang mengejar masa.

Kite masukkan sekali isi nenas. Sedapkan kalau makan masak lemak bersama isi nenas. Manis ikan serta manis nenas memang menjadik...!!!


Jom intai resepi ringkas versi sendiri cipta....cipta ke...??? kan memang masak lemak memang cenggini dari dolu²....adehhh....layan jer lah ehhh...!!! Pose tak baik kutuk okeh...!!!!

Bahan-bahanya :-

4 potong ikan cermin
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
3 cawan santan
1/2 biji nenas - dipotong kecil
Garam dan gula secukup rasa


Bahan-bahan ditumbuk :-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
7-8 biji cili padi
2 biji buah keras

Caranya :-
  • Isi ikan digoreng - jangan sampai garing.
  • Bahan yang ditumbuk halus di masak dengan 1 cawan air hingga air tersebut kering.
  • Masukkan santan, asam gelugor, serai dan kacau jangan sampai pecah minyak.
  • Bila kuah hampir mendidih, masukkan bahan perasa dan ikan. Kacau perlahan²
  • Bila mendidih boleh lah ditutp api.

Tuesday, August 2, 2011

LYCHEE AND PINEAPPLE COLD



LYCHEE AND PINEAPPLE COLD dessert yang kite buat semalam. Dah lama salin resepi ni dan tunggu masa yang sesuai nak buat....rasanya sempena Ramadhan ni molek sangat buat dessert yang indah dipandang dan tentunya sedap dimakan.....nyaman jer laluan ke anak tekak.

Setelah di rancang dari pagi maka terjadilah desert sedap ni. Sesekali makan memang syiokkk rasakan...????

Sesiapa yang tercari² dessert untuk sebarang majlis, boleh lah mencuba dessert ni....tak akan mengecewakan....so cuba nanti okeh...!!!! senang jer nak godehnye...


PUDING LYCHEE
Resepi asal : Chef Hanieliza
Sumber resepi :
Kak Azlita @ Masam Manis

Bahan-bahanya :-

10 gm agar-agar serbuk
4 cawan air
1cawan cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dlm tin dimesin bersama airnya

  • Masakkan air, agar2 dan gula hingga mendidih dan gula larut.
  • Tutup api dan masukkan susu dan buah lychee yg telah dikisar bersama airnya tadi.
  • Kacau rata dan tuangkan ke dalam 1/2 acuan atau mangkuk kaca kecil.

PUDING NENAS
Resepi asal : Chef Hanieliza
Sumber resepi : Kak Azlita @ Masam Manis
Bahan-bahanya :-
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 tin buah nenas ( ambil 6 keping di kisar bersama airnya yg selebih simpan utk hiasan )
1 tin susu cair
1 1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung kastard
beberapa biji ceri merah utk hiasan

Caranya :-
  • Masak agar2 dan gula bersama air hingga didih dan gula larut.
  • Masukkan air buah nenas dan nenas yg telah dikisar tadi.
  • Bancuhkan tepung kastard dan susu cair. Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding tadi.
  • Kacau adunan sehingga hampir pekat. Apabila telah masak tuang ke atas lapisan puding Lychee tadi secara perlahan².
  • Hiaskan dengan gelang nenas dan buah ceri. Biarkan sejuk.

Puding ni memang sedap dimakan bersama kuah kastard dan fruit coktail, nak² kalau sejuk...aduhhh memang nyaman jer...resepi kuah kastard ni kite buat ikut cara kite ehhh...

KUAH KASTARD

Bahan-bahanya :-
1 tin susu cair
1 tin air - kite sukat guna tin susu tadi.
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur - pukul sedikit
1 sudu besar tepung kastard
1 tin fruit coktail - untuk hiasan
secubit garam - optional

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan di atas dan kacau dengan api yang perlahan hingga mendidih.
  • Biarkan sejuk dalam peti ais kerana ianya lebih sedap kalau dimakan bila sejuk.

TERUNG GORENG IKAN BILIS


TERUNG GORENG IKAN BILIS juadah ringkas untuk bersahur pagi tadi berserta dengan singgang ikan bawal putih. Ringkas dan cepat nak sediakan takkala mata tengah mengantuk...

Pagi tadi pun nyaris² terlewat bangun nasib baik Akid batuk...kalau tidak memang tak bersahur lah sebab lupa kunci jam.....ngantuk sangat malam tadi sampai terus terlena bila letak jer kepala kat bantal.

Ok lah...puasa² ni kena kurangkan bercakap....takut silap cakap...kang lain lak jadiknye...jom layan resepi mudah ni...

Bahan-bahanya :-
4-5 batang terung panjang yang kecik.
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
6-7 biji cili padi - kalau nak pedas tambah lah ye.
segengam lebih ikan bilis

Cara-caranya :-
  • Tumbuk jer semua bahan² di atas dan tumis hingga garing.
  • Masukkan terung dan bubuh sedikit air. Kacau rata dan tutup sekejap dengan tudung periuk.
  • Masak hingga terung sedikit lembut. Jangan lembut sangat nanti benyek lak terung tu.
Selamat mencuba...!!!

Monday, August 1, 2011

SERAWA PULUT DURIAN

SERAWA PULUT DURIAN adalah manisan pertama di hari pertama berpuasa....bila masak serawa durian ni, terus teringat kat arwah abah yang memang suka sangat makan manis² bila berbuka....terus sayu sekejap...4 tahun sudah abah meninggalkan kite...

Kite pun memang suka berbuka dengan manisan ni....tapi bukanlah hari². Mungkin tak banyak sikit menurun sikap arwah abah kite kan...???

Memandangkan sekarang tengah musim durian maka tergerak hati nak buat serawa ni. Kitasuke makan dengan pulut tapi tuan tanah lebih selesa makan dengan roti....pantang pulut...!!!! kenapa ekk..??? Rugi...rugi...

Jom layan resepi ringkas hasil air tangan kite di hari pertama berpuasa ini. Selamat mencuba dan selamat berpuasa buat semua.....

Bahan-bahan untuk Pulut:-
2 cawan pulut - rendam sekejap
Sedikit air - kite bubuh paras² pulut jer masa nak tanak pulut tu.
1/2 camca teh garam
1 helai daun pandan, disimpul

Bahan-bahan untuk Kuah Serawa:-
1 biji durian
1/2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir -manis ikut tekak masing² ye
1 1/2 cawan air
2 cawan santan
1/2 camca teh garam
1 helai daun pandan

Cara membuatnya:-
  • Bubuh air paras² aras pulut dan tanak dengan menggunakan api yang kecil. Bila air dah kering tutup periuk dan biar pulut masak.
  • Untuk Kuah Serawa -:-
  • Masak gula melaka dan gula pasir bersama air hingga larut. Kemudian masukkan santan dan isi durian, daun pandan dan sedikit garam.
  • Kacau hingga kuah hampir pekat dengan api yang kecil supaya tak pecah santan.
  • Rasa manis ikut selera masing².

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...