Tuesday, September 30, 2014

LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG



LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG ~~ Simple tapi best, masak lemak adalah kegemaran Akid dan sure makan bertambah. Kita pun suka, kena pulak gabungan dengan sambal belacan kaw kaw pedas, ikan terubuk masin makanya kilo timbangan berat akan naik lah....Alhamdulillah rezeki serta nikmat rasa yang Allah kurniakan jangan dipersiakan selagi ada....

Lauk cenggini kalau makan nasi pepanas memang bestlah kan. Simple tapi InsyaAllah menyelerakan. Teringin nak masak pucuk paku ni dah lama nak buat tapi selalu time nak buat bayang pucuk paku pun tak ada di Pasar....maka bila nampak apa lagi terus sambar....kang kempunan lak. Kali ni masak tak bubuh cili padi sebab nanti Akid tak boleh makan. Kalau tak ada cili padi kenalah buat sambal belacan untuk menambah selera kan... :)



Jom intai resepi ringkas dan mudah di sedaikan.

Bahan-bahannya :-

1 ikat pucuk paku
10- 12 ekor udang
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam

Bahan tumbuk halus :-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup


Caranya :-
  • Siang dan cuci pucuk paku hingga bersih dan toskan
  • Satukan bahan tumbuk halus dan masak bersama santan cair dan masukkan serai.
  • Tambah udang, asam gelugor dan masukkan pucuk paku, gaul rata. Masukkan santan pekat.
    Perasakan garam. Masak seketika tapi jangan sampai layur sangat.







Saturday, September 27, 2014

TAKO JAGUNG


TAKO JAGUNG ~~
antara kueh kegemaran kita adalah tako terutama suka makan bila bulan Ramdhan, mesti buat atau beli....Akid pun suka...selera sama gitu. Kueh ni kalau sedap bubuh dalam acuan daun pandan yang di buat sendiri tapi sebab malas dan daun pandan pun nan ado makanya guna kekdah buh dalam gelas...senang dan yang penting cepat.

Serius kita suka sangat tako jagung ni, nak nak kalau sejuk memang laju jer cedok masuk molut tanpa sedar licin sudah gelas tu....kalau tak percaya kena cuba lah ye....InsyaAllah sedap.


Resepi ni kita perolehi dari kenalan FB yang tak kedekut berkongsi resepi resepi enak... terima kasih Noorsha atas perkongsian ilmu ni ye....muga terus sukses.
Sumber Resepi :- Noorsha FB
Lapisan bawah :-
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung hoen kwee putih
1/2 cawan gula halus
2 1/4 cawan air
Sedikit pewarna kuning
1/2 cawan jagung cream (saya lebihkan)

Lapisan atas :-
3 cawan santan pekat
1/4 cawan tepung beras
2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee putih
3/4 sk garam
2 helai daun pandan - disimpul

CARANYA :-
satukan bahan bahan lapisan bawah, letak sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat. Sediakan mangkuk kecil atau kelongsong pandan dan tuang adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk dan ketepikan.

Satukan bahan bahan lapisan atas dan masak hingga pekat. Matikan api.
Tuang ke atas lapisan jagung tadi hingga memenuhi mangkuk atau kerongsong pandan. Sejukkan. Dinginkan dalam peti ais. Sedap makan ketika sejuk.












Tuesday, September 23, 2014

POTATO FRITTERS

POTATO FRITTERS ~~ masa rakan Fb share link tu terus nak buat jam jam tu jugak sebab nampak mengoda sangat sebab kebetulan perut pun laparkan.... al maklum tengok tengah malam buta. Tapi saborkan hati sebab plan nak buat untuk bekfes dengan fussy boy sorang tu. Alhamdulillah Akid suka makan sedangkan selama ni kurang minat dengan cekodok tepung. Mungkin adunan ni kurang guna tepung dan terasa kentang lebih tu agaknya menarik minat Akid nak makan.

So jom skodeng resepi hasil perkongsian rakan fb yang prihatin....kita makan dengan sos cili AgroMas... sedap sehhh....cubalah ehhh.... cuma kita tambah sebiji carrot sebab nak umpan Akid makan...dia suka carrot.


Sumber Resepi :- FB Cara Senang Buat Kek
POTATO FRITTERS

3 biji kentang -  sagat halus
1 biji carrot - sagat halus - Ini kita tambah
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Serbuk lada sulah
Garam
Ajinamoto - abaikan jika tak guna
Minyak masak - untuk menggoreng


Cara-caranya :-
  • satukan kentang yg telah d-sagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto dan gaul sebati.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Sudukan leper leper adunan fritters tadi.
  • Sedap dimakan bersama sos cili.

Tuesday, September 16, 2014

KEK KUKUS WARNA WARNI

KEK KUKUS WARNA WARNI ~~ entry tertunggak lagi....tak kisahlah kan yang penting pengkongsian ilmu yang di sebar-sebarkan. Kek ni antara yang digemari oleh Akid yang agak cerewet. Payah nak tahu apa yang Akid suka dengan tidak makanya....kena buat aje...mana yang dia makan dan bertambah tambah makan maknanya itu yang dia suka. Bila di suruh buat lagi itu pun salah satu tanda yang Akid suka sesuatu makanan itu.

Kek warna warni ni dah banyak kali juga di buat sebab memang akan cepat laris....kena pulak dengan teh O atau kopi O panas err,,,,....memang terbaek lah bagi selera saya sekeluarga. Nak tahu sedap atau tidak kena lah cuba ye....InsyaAllah akan menepati selera.


Jom intai resepi yang diperolehi dari Dapur Kak Ct....tq sis atas perkongsian ini dan halalkan saya share di blog ni pulak ye....




Kek Kukus Warna Warni
Sumber Resepi : Dari Daput CT
Bahan-bahan :
5 biji telur grade A - dari peti ais
200 gram gula kastor
220 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 ml minyak jagung / masak
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna makanan yang digemari

Cara-cara :
1. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih.  Alas loyang persegi dengan kertas minyak. Atau guna silicone mould jika ada.
2. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali minyak dan pewarna masakan.
3. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 - 6 minit hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung / masak dan digaul dengan spatula hingga sebati.
4. Sudukan adunan berselang seli warna secara bertompok-tompok dan lorek dengan dengan lidi sate dan kukus selama 5 - 7 minit dengan api perlahan.
5. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan kukus lagi. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 minit  dan tutup penutup kukusan dengan kain bersih.
6. Setelah kek masak biarkan di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya kek sejuk sepenuhnya.

Monday, September 15, 2014

BUBUR CANDIL


Bubur Candil ~~ firstly memang terus terang kata dah berkulat blog ni tak ber hapdet....sejak pindah ke Negeri di bawah Bayu....dah hampir 2 tahun lah....lama kan. Orang pun dah lupa gamaknya blog UmmiAkid ni...dah le blog kecil kecilan....apapun tak hapdet bukan sebab tak masak atau malas TETAPI lupa email address n password....gitu..!!!! Puas mintak tolong...puas fikir dan alhamdulillah dengan izin Allah segalanya dipermudahkan....ikhlas itu penting....heheee...syukur sangat sebab dapat meneruskan kembali blog yang dah lama sepi....TQ bagi yang masih sudi ikuti perkembangan....

Back to agenda.....nak cerita bab bubur candil ni....dah lamaaaaaaaaaaaaaa sangat buat, baru nak masukkan kat blog sebab....seperti yang diperjelaskan di atas.... :)

Bahan Untuk Candil :-
1 1/3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam dan gula
air secukupnya
beberapa titis pewarna yang digemari - kita buat sewarna jer sebab Akid nak kaler merah.

Caranya :-
  • Satukan air, garam dan gula. kacau agar gula larut.
  • Masukkan ke dalam adunan tepung dan gaul hingga sebati.
  • Bahagiakan doh kepada beberapa bahagian yang perlu untuk berapa warna yang dikehendaki. Kite buat sekaler jer....
  • Ambil secubit dan gentel bulat kemudian dileperkan sebesar duit seposen.
  • Rebus air hingga mendidih nak masukkan candil yang digentel tadi. Bila timbul bolehlah diangkat dan rendamkan dalam air supaya tak melekat.
Bahan Untuk bubur :-
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan santan cair
1 ketul gula kabung
1/3 cawan gula pasir
Sehelai daun pandan
Secubit garam

Caranya :-
  • Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
  • Setelah mendidih masukkan candil dan masak dengan api perlahan.
  • Masukkan santan pekat dan secubit garam.
  • Bila dah naik wap bolehlah ditutupkan api.
  • Kacau seketika walaupun dah tutup api bagi mengelakkan santan berkepala. Kacau 2-3 minit jer ye.
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...