Thursday, November 1, 2012

CRANBERRIES PANCAKE

CRANBERRIES PANCAKE ~~ menu omputeh gitu....asyik tayang menu pancake jer kan owner blog ni...ishh² apa nak buat sebab lately ni memang tak masak yang vogue² gitu. Asal nak senang dan cepat jer al-maklum le Sibuk memanjang... 24jam tu mcm tak cukup jer. Ntah apa yang disibukkan pun tak tau...hanya empunya diri jer tahu kan....

Saje jer nak cuba pancake ni sebab stok cranberry tu ade. So try masukkan dalam Pancake. Kite suka sebab terasa masam² tapi fussy boy yang sorang tu tak berapa suka....suh buang cranberry tu....kan dah jadi satu kerja umminya kena kutey buang keluar crancerry tu............ni le arahan manager kecik yang benar² menguji tahap keimanan dan kesabaran umminya. Mengucap panjang aii tau..... :)

Resepi asal from : Kak Ummi Kuantan - Home Sweet Home
Bahan-bahannya :-

3 sudu besar butter-dicairkan

1 biji telur

1 cawan tepung naik sendiri

1 sudu teh baking powder

1 sudu besar gula
 
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon - kite gantikan dengan vanilla

1/3 cawan dry cranberry - di cincang kasar
secubit garam
Cara Membuat :-
  • Campurkan semua bahan. Gaul rata.
  • Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yang telah panas dan oleskan dengan sedikit butter.
  • Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
  • Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.

14 comments:

  1. janji ado...! dri x do lansung...hehe...

    lama x buat penkek la...rasa nak mkn plak dah nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaha...pandai syifa...asal ado kan...kang bertapa lelama penuh sawang blog tu kan...kan.. :)

      Delete
  2. Adodoi Lily, mari la berjiran dgn Kc. dpt gak kc makan sedap2 hasil air tangan Lily. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala KC...masak bese² jer. Tapi sure best kalau dpt berjiran kan...aiii nak join kelab dancing kc tu...nak body like u darling!

      Delete
  3. terliur nya tgk pankek nih..bergolak kat ank tekak nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada...kena buat tu kalau dh bergolak. Bahaya tu.. :)

      Delete
  4. nak jugaakkkkk!!
    tp malas nk buattt..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cida ~~ ala...jangan le malas. Kalau tak nak buat kena jamu mata jer lah ya.. :)

      Delete
  5. Replies
    1. Marsita ~~ gebu gebas kan...

      Delete
  6. tina masih memikir napa akid tak suka ye, creberi ni kudap mcm tu pun best kan, nanti akan kuar lah tu menu mapin crenberi tu hehe

    akak curah apa atas penkek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tina ~~ itu kamu mikir...akak ni ummi dia lagi naik pecah otak fikir kenapalah dia cerewet tahap 5 bintang punya perangai....

      Atas pancake tu akak siram dgn pancake syrup...

      Delete
  7. lama dh buat pankek...sedapnya tgk pankek ni..gebuss pulak tu..

    ReplyDelete
  8. Salam kak lily.......ita cari dlm fb dah x da...knapa? Rindu nk tgk masakan akak....

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...