Wednesday, November 26, 2014

POPIA KELEDEK

POPIA KELEDEK ~~ mudah dan cepat nak buat ala ala karipap gitu, balut jer dalam kulit popia kan. Senang dan boleh jugak nak frozenkan. Buat ni masa time Akid sekolah so senang nak buat sarapan or bawak bekal ke sekolah. Akid pun suka juga cara gini. Kali ni buat comey comey kekunun nak bagi menarik untuk Akid...kiut kiut gitu....

Nak buat senang jer...gulung jer dalam kulit popia dan goreng seperti biasa....senangkan. Kita suka makan bersama sos cili Linghams....memang best untuk tekak seisi keluarga.. :) Selamat mencuba..


Bahan-bahannya :-

Kulit popia
Untuk Inti :-
4 biji keledek bersaiz sederhana - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional

Caranya :-
Kededek di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya.
Blender bawang, ikan bilis, rempah kari serta lada kisar tadi.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing.
Masukkan keledek dan sedikit air. Masak hingga keledek empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang.
Sejukkan inti. Buat seperti nak buat popia.

Tuesday, November 25, 2014

PANCAKE

PANCAKE ~~ antara menu sarapan yang Akid gemari. Ringkas dan paling mudah nak sediakan nak nak time sekolah kan...dan yang paling penting Akid akan makan paling tidak 2-3 keping. Hati Ummi pun riang gumbira lah kan sebab nak suruh Akid makan macam nak suruh pergi berperang....haru biru dengan Akid ni yang tersangat cerewat makan.

Resepi ni yang memang selalu kita gunakan bila nak buat pancake. Kalau nak tambah chocolate chips dalam adunan tu pun boleh. Pandai-pandailah ikut selera masing masing ye.... :) Selamat mencuba..


Bahan-bahannya :-

3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula 
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon

secubit garam

Cara Membuat :-
  • Campurkan semua bahan. Gaul rata. Perap seketika dalam 10-15 minit
  • Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yang telah panas dan oleskan dengan sedikit butter.
  • Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
  • Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.

Monday, November 24, 2014

KUEH KETAYAP

KUEH KETAYAP ~~ terhasil bila insan tersayang request nak makan....malas pun boleh jadi rajin tau sebab memang semangatnya lain bila ada yang request nak makan itu ini....boleh gitu...??? Kueh ketayap ni antara yang di sukai juga cuma jarang sekali dibuat sebab almaklum lah kan kena masak inti bagai....tapi laju jer makan bila dah terhidanG.

Juadah untuk minum petang bersama Teh O panas memang syiokk sangat. Jom skodeng resepi bagi sesiapa yang nak mencuba.... :)


Bahan untuk Inti kelapa :-

3 cawan kelapa parut putih - kite guna kelapa muda
1/3 cawan gula merah - kalau nak manis boleh ditambah ikut citarasa.
2-3 sudu besar gula pasir
1 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut)
1 helai daun pandan, disimpul
Sedikit tepung ubi @ jagung

Bahan untuk kueh ketayap :-
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air *
2 helai daun pandan - potong kecil*(*kisar dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau - kite guna pandan paste
1 biji telur - kite tambah
Sedikit garam
2 camca besar minyak masak

Cara-caranya :-
  • UNTUK INTI KELAPA :- Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat. Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Rasa dan kalau kurang manis boleh ditambah gula ikut manis yang di sukai. Adjust ikut selera sendiri.
    Sebelum tutup api letak sedikit tepung ubi atau jagung untuk menghasilkan inti yang sedikit berkilat dan melekit. Sejukkan sebelum diguna.
  • UNTUK KUEH DADAR :- Satukan semua bahan² untuk kueh dadar, kacau rata dengan whisk dan tapis, atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan dan putar hingga rata. Rehatkan 10 minit.
  • UNTUK KUEH GULUNG :- Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci dengan sedikit minyak. Bila panas, masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan. Masak hingga permukaan kueh dadar kelihatan pucat dan seakan² jernih. Alih ke dalam pinggan. Letak 1 camca teh penuh intikelapa, kemudian lipat dan gulung kemas

Saturday, November 22, 2014

IKAN TIGA RASA


IKAN TIGA RASA ~~
kembali bersiaran setelah agak lama menyepi....bukan tak ada yang di hapdet kan cuma masa yang tak mengizinkan untuk mengadap komputer lama lama. Sibuk dengan urusan permata hati yang semakin membesar dan banyak masa diluangkan atas jalan raya dengan rutin keluar masuk hantar ke kelas itu, kelas ini.....amboi bz kan saya... :)

Apapun kita nak kongsi jugak resepi yang kita cuba ni....sedap bagi selera kita dan resepi pun dah diprint dan masuk fail....maknaya akan ada ulang tayanglah kat dapur UmmiAkid ni, Bila isi rumah kata sedap makanya memang perlulah dikongsi resepi hasil perkongsian teman teman bloggerkan. Ilmu perlu di kongsi....tak gitu...apa lagi Jom skodeng mana kita dapat resepi ni.... tak rugi mencuba ya...
 





Sumber Resepi :- Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap - (boleh kukus atau goreng garam kunyit) - kita goreng
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
2 sb minyak - untuk menumis
Garam secukupnya

Bahan Cincang Halus :-
5 ulas bawang merah - kita guna bawang Holland
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus :-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos :-
2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum - guna sos ikan pun boleh
1 sk kicap manis 1 sb jus limau nipis/lemon
2 sb gula pasir

Cara Cara :-
Lumurkan ikan dengan garam kunyit. Taburkan campuran tepung gandum dan tepung jagung. Tepuk tepukkan untuk baki tepung. Goreng dengan menggunakan minyak yang panas.

** Kalau nak kukus, lumurkan garam kunyit, panaskkan kukusan dan kukus ikan sehingga masak. **

Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata. 
Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.  Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.

Tuesday, September 30, 2014

LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG



LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG ~~ Simple tapi best, masak lemak adalah kegemaran Akid dan sure makan bertambah. Kita pun suka, kena pulak gabungan dengan sambal belacan kaw kaw pedas, ikan terubuk masin makanya kilo timbangan berat akan naik lah....Alhamdulillah rezeki serta nikmat rasa yang Allah kurniakan jangan dipersiakan selagi ada....

Lauk cenggini kalau makan nasi pepanas memang bestlah kan. Simple tapi InsyaAllah menyelerakan. Teringin nak masak pucuk paku ni dah lama nak buat tapi selalu time nak buat bayang pucuk paku pun tak ada di Pasar....maka bila nampak apa lagi terus sambar....kang kempunan lak. Kali ni masak tak bubuh cili padi sebab nanti Akid tak boleh makan. Kalau tak ada cili padi kenalah buat sambal belacan untuk menambah selera kan... :)



Jom intai resepi ringkas dan mudah di sedaikan.

Bahan-bahannya :-

1 ikat pucuk paku
10- 12 ekor udang
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam

Bahan tumbuk halus :-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup


Caranya :-
  • Siang dan cuci pucuk paku hingga bersih dan toskan
  • Satukan bahan tumbuk halus dan masak bersama santan cair dan masukkan serai.
  • Tambah udang, asam gelugor dan masukkan pucuk paku, gaul rata. Masukkan santan pekat.
    Perasakan garam. Masak seketika tapi jangan sampai layur sangat.







Saturday, September 27, 2014

TAKO JAGUNG


TAKO JAGUNG ~~
antara kueh kegemaran kita adalah tako terutama suka makan bila bulan Ramdhan, mesti buat atau beli....Akid pun suka...selera sama gitu. Kueh ni kalau sedap bubuh dalam acuan daun pandan yang di buat sendiri tapi sebab malas dan daun pandan pun nan ado makanya guna kekdah buh dalam gelas...senang dan yang penting cepat.

Serius kita suka sangat tako jagung ni, nak nak kalau sejuk memang laju jer cedok masuk molut tanpa sedar licin sudah gelas tu....kalau tak percaya kena cuba lah ye....InsyaAllah sedap.


Resepi ni kita perolehi dari kenalan FB yang tak kedekut berkongsi resepi resepi enak... terima kasih Noorsha atas perkongsian ilmu ni ye....muga terus sukses.
Sumber Resepi :- Noorsha FB
Lapisan bawah :-
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung hoen kwee putih
1/2 cawan gula halus
2 1/4 cawan air
Sedikit pewarna kuning
1/2 cawan jagung cream (saya lebihkan)

Lapisan atas :-
3 cawan santan pekat
1/4 cawan tepung beras
2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee putih
3/4 sk garam
2 helai daun pandan - disimpul

CARANYA :-
satukan bahan bahan lapisan bawah, letak sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat. Sediakan mangkuk kecil atau kelongsong pandan dan tuang adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk dan ketepikan.

Satukan bahan bahan lapisan atas dan masak hingga pekat. Matikan api.
Tuang ke atas lapisan jagung tadi hingga memenuhi mangkuk atau kerongsong pandan. Sejukkan. Dinginkan dalam peti ais. Sedap makan ketika sejuk.












Tuesday, September 23, 2014

POTATO FRITTERS

POTATO FRITTERS ~~ masa rakan Fb share link tu terus nak buat jam jam tu jugak sebab nampak mengoda sangat sebab kebetulan perut pun laparkan.... al maklum tengok tengah malam buta. Tapi saborkan hati sebab plan nak buat untuk bekfes dengan fussy boy sorang tu. Alhamdulillah Akid suka makan sedangkan selama ni kurang minat dengan cekodok tepung. Mungkin adunan ni kurang guna tepung dan terasa kentang lebih tu agaknya menarik minat Akid nak makan.

So jom skodeng resepi hasil perkongsian rakan fb yang prihatin....kita makan dengan sos cili AgroMas... sedap sehhh....cubalah ehhh.... cuma kita tambah sebiji carrot sebab nak umpan Akid makan...dia suka carrot.


Sumber Resepi :- FB Cara Senang Buat Kek
POTATO FRITTERS

3 biji kentang -  sagat halus
1 biji carrot - sagat halus - Ini kita tambah
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Serbuk lada sulah
Garam
Ajinamoto - abaikan jika tak guna
Minyak masak - untuk menggoreng


Cara-caranya :-
  • satukan kentang yg telah d-sagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto dan gaul sebati.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Sudukan leper leper adunan fritters tadi.
  • Sedap dimakan bersama sos cili.

Tuesday, September 16, 2014

KEK KUKUS WARNA WARNI

KEK KUKUS WARNA WARNI ~~ entry tertunggak lagi....tak kisahlah kan yang penting pengkongsian ilmu yang di sebar-sebarkan. Kek ni antara yang digemari oleh Akid yang agak cerewet. Payah nak tahu apa yang Akid suka dengan tidak makanya....kena buat aje...mana yang dia makan dan bertambah tambah makan maknanya itu yang dia suka. Bila di suruh buat lagi itu pun salah satu tanda yang Akid suka sesuatu makanan itu.

Kek warna warni ni dah banyak kali juga di buat sebab memang akan cepat laris....kena pulak dengan teh O atau kopi O panas err,,,,....memang terbaek lah bagi selera saya sekeluarga. Nak tahu sedap atau tidak kena lah cuba ye....InsyaAllah akan menepati selera.


Jom intai resepi yang diperolehi dari Dapur Kak Ct....tq sis atas perkongsian ini dan halalkan saya share di blog ni pulak ye....




Kek Kukus Warna Warni
Sumber Resepi : Dari Daput CT
Bahan-bahan :
5 biji telur grade A - dari peti ais
200 gram gula kastor
220 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 ml minyak jagung / masak
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna makanan yang digemari

Cara-cara :
1. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih.  Alas loyang persegi dengan kertas minyak. Atau guna silicone mould jika ada.
2. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali minyak dan pewarna masakan.
3. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 - 6 minit hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung / masak dan digaul dengan spatula hingga sebati.
4. Sudukan adunan berselang seli warna secara bertompok-tompok dan lorek dengan dengan lidi sate dan kukus selama 5 - 7 minit dengan api perlahan.
5. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan kukus lagi. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 minit  dan tutup penutup kukusan dengan kain bersih.
6. Setelah kek masak biarkan di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya kek sejuk sepenuhnya.

Monday, September 15, 2014

BUBUR CANDIL


Bubur Candil ~~ firstly memang terus terang kata dah berkulat blog ni tak ber hapdet....sejak pindah ke Negeri di bawah Bayu....dah hampir 2 tahun lah....lama kan. Orang pun dah lupa gamaknya blog UmmiAkid ni...dah le blog kecil kecilan....apapun tak hapdet bukan sebab tak masak atau malas TETAPI lupa email address n password....gitu..!!!! Puas mintak tolong...puas fikir dan alhamdulillah dengan izin Allah segalanya dipermudahkan....ikhlas itu penting....heheee...syukur sangat sebab dapat meneruskan kembali blog yang dah lama sepi....TQ bagi yang masih sudi ikuti perkembangan....

Back to agenda.....nak cerita bab bubur candil ni....dah lamaaaaaaaaaaaaaa sangat buat, baru nak masukkan kat blog sebab....seperti yang diperjelaskan di atas.... :)

Bahan Untuk Candil :-
1 1/3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam dan gula
air secukupnya
beberapa titis pewarna yang digemari - kita buat sewarna jer sebab Akid nak kaler merah.

Caranya :-
  • Satukan air, garam dan gula. kacau agar gula larut.
  • Masukkan ke dalam adunan tepung dan gaul hingga sebati.
  • Bahagiakan doh kepada beberapa bahagian yang perlu untuk berapa warna yang dikehendaki. Kite buat sekaler jer....
  • Ambil secubit dan gentel bulat kemudian dileperkan sebesar duit seposen.
  • Rebus air hingga mendidih nak masukkan candil yang digentel tadi. Bila timbul bolehlah diangkat dan rendamkan dalam air supaya tak melekat.
Bahan Untuk bubur :-
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan santan cair
1 ketul gula kabung
1/3 cawan gula pasir
Sehelai daun pandan
Secubit garam

Caranya :-
  • Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
  • Setelah mendidih masukkan candil dan masak dengan api perlahan.
  • Masukkan santan pekat dan secubit garam.
  • Bila dah naik wap bolehlah ditutupkan api.
  • Kacau seketika walaupun dah tutup api bagi mengelakkan santan berkepala. Kacau 2-3 minit jer ye.

Wednesday, July 24, 2013

NASI SERAI ~~ Resepi Bonda

NASI SERAI ~~ resepi arwah bonda...dah lama tak makan nasi serai ni, bertahun jugak dan kali ini kita buat sebab 2-3 hari ni hati memang sayu sangat....tak boleh nak bayangkan kenapa dan mengapa.....mungkin kerana Aidilfitri semakin hampir dan kerinduaan suasana beraya dengan ayahbonda yang dah lama pergi mengadap Ilahi membuatkan kita teringin masakan arwah bonda..... AL-Fatihah.

Jom intai resepi yang arwah bonda kita ajar....
 
AYAM MASAK MERAH :-
1 ekor ayam
2-3 sudu tomato paste
2 sudu rempah kurma
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
1 batang kayu manis
4 kuntum cengkih
Air

Bahan Kisar halus :-
8 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai

Caranya :-
Goreng ayam separuh masak. Ketepikan
Tumis kayu manis, cengkih dan masukkan bahan kisar halus hinga wangi. Masukkan rempah kurma dan tomato paste. Masak hingga rempah pecah minyak dan sebati. Kalau agak kering bolehlah dimasukkan sedikit air agar berkuah sedikit.
Masukkan ayam yang telah di goreng setengah masak. Perasakan dengan garam, gula.



ACAR TIMUN CARROT

Bahan-bahannya :-
1 batang timun segar - potong memanjang (tak ambil bahagian biji tu)

1 batang carrot - potong memanjang
1 batang lada merah - belah dua dan buang bijinya dan hiris halus

1 labu bawang besar - hiris halus
2 sudu besar cuka
3 sudu gula pasir
sedikit garam

Cara-cara :
Kacau gula, garam dan cuka hingga gula larut.

Masukkan bahan-bahan lain dan gaul rata.. Masukkan dalam bekas yang bertutupdan simpan dalam peti sejuk. Simpan lebih kurang 30 minit sebelum nak dihidangkan.


 
NASI SERAI
Bahan-bahannya :-

3 cawan beras basmathi (guna cawan periuk nasi)
4 cawan air (guna cawan periuk nasi)
minyak sapi untuk menumis - kita guna minyak jagung

Bahan kisar halus :-
7 batang serai - hiris yang putih sahaja
1 labu bawang besar
4-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
(bahan blender ni haruslah dikisar hingga serai tu halus)

Rempah tumis 4 sekawan

Caranya :-
Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan baki batang serai yang dihiris putihnya hingga naik bau. Masukkan bahan tumis dan biar seketika hingga masak dan naik bau.

masukkan air dan biar hingga mendidih. Masukkan beras dan masak seperti biasa.
 
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...