Sumber Resepi : Tahrunnisah FB
Bahan-bahannya :-
250gm tepung gandum
1 biji kentang - Rebus dan lenyek
1 biji telur + 1/2 sudu kecil garam - dipukul dalam bekas lain
2 sudu susu tepung - Jenama apa pun boleh
70-100ml air ais
1 1/2 sudu besar shortening atau marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis
Satukan bahan-bahan kering dan gaul rata.
Masukkan telur yang telah dipukul manja tadi. Gaul bagi rata.
Letakkan air sedikit demi dan uli sehingga adunan sebati dan kental. Kemudian masukkan shortening atau pun marjerin dan uli adunan hingga lembut dan elastik hingga tak melekat di tangan. Anggaran dalam 30 minit.
Tutup adunan dengan towel atau plastik wrap dan biarkan seketika. Biarkan doh naik sekali ganda. Boleh juga letak di dalam oven yang dipanaskan. Jangan On oven bila dah letak doh tu. Kita buat gitu sebab nak cepat.
Selepas doh naik berganda, tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin.
Bulat-bulatkan doh dalam 25gm dan biarkan dalam 5 minit. Lepas tu tekan sedikit dan lobangkan. Setelah itu biarkan doh naik sekali lagi. Seketika sahaja sebab nanti bila terlalu naik doh akan terlalu lembut.
Bolehlah menggoreng dan balik-balikan donut supaya bulatnya menjadi cantik. Bila kuning keemasan bolehlah diangkat dan sejukkan seketika sebelum taburkan gula. Cara mudah masukkan dalam plastik dan goncangkan supaya gula merata.
Letakkan air sedikit demi dan uli sehingga adunan sebati dan kental. Kemudian masukkan shortening atau pun marjerin dan uli adunan hingga lembut dan elastik hingga tak melekat di tangan. Anggaran dalam 30 minit.
Tutup adunan dengan towel atau plastik wrap dan biarkan seketika. Biarkan doh naik sekali ganda. Boleh juga letak di dalam oven yang dipanaskan. Jangan On oven bila dah letak doh tu. Kita buat gitu sebab nak cepat.
Selepas doh naik berganda, tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin.
Bulat-bulatkan doh dalam 25gm dan biarkan dalam 5 minit. Lepas tu tekan sedikit dan lobangkan. Setelah itu biarkan doh naik sekali lagi. Seketika sahaja sebab nanti bila terlalu naik doh akan terlalu lembut.
Bolehlah menggoreng dan balik-balikan donut supaya bulatnya menjadi cantik. Bila kuning keemasan bolehlah diangkat dan sejukkan seketika sebelum taburkan gula. Cara mudah masukkan dalam plastik dan goncangkan supaya gula merata.
Nmpk donat ptg2 cmni...bestnya la hai....
ReplyDeleteSy nk try resepi akk ni...cam best jer ..:)
Asyifa : Cubalah...pada akak mmg gebu dan rasa berjaya sangat buat donut kali ni...harap menepati citarasa syifa gak.... :)
Delete