Monday, February 23, 2015

BERGEDIL AYAM


BERGEDIL AYAM ~~
Buatnya masa masak soto hari tu tapi sotonya tak sempat nak posing posing ambil gambar dah licin. Yang sempat posing bergedil ni jer tu pun sebab siap dulu....heheee....sesejak makan bergedil ayam pertama kali dulu terus jatuh cinta pula so setiap kali nak buat bergedil untuk soto memang bergedil ayam lah yang menjadi pilihan.

Resepi kita skodeng dari blog Cik Mat Gebu dan memang kita selalu guna resepi tu sebab ianya menepati citarasa kita dan caranya lebih kurang sama yang kita pelajari dari Arwah mak kita....resepinya mudah dan senang nak sediakan.

Bergedil ni memang sedap makan dengan soto tapi kalau nak makan gitu pun sedap bila di cicah bersama sos pilihan masing-masinglah ye. Selamat mencuba.


Sumber Resepi :- Dapur tanpa sempadan - TiffinBiru

Bahan-bahannya  :-)
450 gram kentang yang telah dikupas kulitnya - dopotong wedges dan goreng
150 gram daging ayam yang di kisar
1 biji bawang besar holland - di dadu
1 camca besar bawang goreng
1 camca teh serbuk lada sulah
1 pokok kecil daun sup - dihiris halus
1 pokok kecil daun bawang - di hiris halus
1/4 camca teh garam atau secukup rasa
1 biji telur


Cara-caranya :-
  1. Kentang dipotong wedges dan di goreng hingga empuk, guna api sederhana dan kacau sekali sekala. Angkat dan toskan, letak atas tissue dapur bersih dan biar minyak terserap. Kemudian tumbuk kentang tadi hingga lumat. Ketepikan.
  2. Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan daging ayam cincang dan masak hingga daging ayam berubah warna. Angkat dan toskan. Masukkan ke dalam kentang yang ditumbuk lumat tadi.
  3. Masukkan bawang goreng (ramas sedikit), hirisan daun sup, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam secukup rasa. Gaul rata-rata Kemudian ambil adunan sebesar duit 50 sen lama atau lebih sedikit, bulat-bulatkan. Kemudian leperkan sedikit, susun dalam loyang. Buat hingga siap.
  4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup sebiji begedil dalam telur dan masukkan ke dalam minyak panas.
  5. Biar hingga begedil keemasan baru diterbalikkan untuk mengelak bergedil hancur. Masak sekejap lagi, dan boleh diangkat. Buat kaedah sama untuk baki bagedil. Hidangkan bersama sos kegemaran anda atau disajikan bersama soto dan sebagainya...




5 comments:

  1. bergedil fav anak2 kaknoor, boleh try jugak kentang ready je kat dapur kaknoor Ummi hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba Kak Noor....lembut jer bergedilnya...InsyaAllah.

      Delete
  2. Goreng ke kentangnya kak...sy slalu rebus jer...bole try ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyifa... akak buat bergedil memang goreng kentangnya. Tak pernah rebus. Cubalah.

      Delete
  3. Biasa ummi buat bergedil daging, nak cubalah. izinkan ummi ambil resepi yerr... ummikid..:P
    Jom.. ke blog ummi. tq

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...