450 gram kentang yang telah dikupas kulitnya - dopotong wedges dan goreng
150 gram daging ayam yang di kisar
1 biji bawang besar holland - di dadu
1 camca besar bawang goreng
1 camca teh serbuk lada sulah
1 pokok kecil daun sup - dihiris halus
1 pokok kecil daun bawang - di hiris halus
1/4 camca teh garam atau secukup rasa
1 biji telur
Cara-caranya :-
- Kentang dipotong wedges dan di goreng hingga empuk, guna api sederhana dan kacau sekali sekala. Angkat dan toskan, letak atas tissue dapur bersih dan biar minyak terserap. Kemudian tumbuk kentang tadi hingga lumat. Ketepikan.
- Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan daging ayam cincang dan masak hingga daging ayam berubah warna. Angkat dan toskan. Masukkan ke dalam kentang yang ditumbuk lumat tadi.
- Masukkan bawang goreng (ramas sedikit), hirisan daun sup, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam secukup rasa. Gaul rata-rata Kemudian ambil adunan sebesar duit 50 sen lama atau lebih sedikit, bulat-bulatkan. Kemudian leperkan sedikit, susun dalam loyang. Buat hingga siap.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup sebiji begedil dalam telur dan masukkan ke dalam minyak panas.
- Biar hingga begedil keemasan baru diterbalikkan untuk mengelak bergedil hancur. Masak sekejap lagi, dan boleh diangkat. Buat kaedah sama untuk baki bagedil. Hidangkan bersama sos kegemaran anda atau disajikan bersama soto dan sebagainya...
bergedil fav anak2 kaknoor, boleh try jugak kentang ready je kat dapur kaknoor Ummi hehee
ReplyDeleteSelamat mencuba Kak Noor....lembut jer bergedilnya...InsyaAllah.
DeleteGoreng ke kentangnya kak...sy slalu rebus jer...bole try ni...
ReplyDeleteAsyifa... akak buat bergedil memang goreng kentangnya. Tak pernah rebus. Cubalah.
DeleteBiasa ummi buat bergedil daging, nak cubalah. izinkan ummi ambil resepi yerr... ummikid..:P
ReplyDeleteJom.. ke blog ummi. tq