CUCUR @ JEMPUT KEMBONG MANIS
|
CUCUR @ JEMPUT KEMBONG MANIS ~~ cucur kegemaran Akid selain cekodok pisang. Kalau cucur lain sampai bergaduh suruh makan pun tidak di makannya....kalau makan pun nampak sangat muka terpaksa dan di kemamnya cucur tu dalam molut. Kalau cucur yang dia suka siap berebut makan lagi adalah..... :) |
Tapi kita selalu panggil jemput manis jer...jarang panggil cucur tapi maksudnya sama jer kan... resepi ni kita ambil dari Fb dulu tapi serius tak ingat penyumbang resepi ni, terima kasih atas perkongsian ini dan kita tetap dengan resepi ni kalau nak buat jemput manis.....tak toleh resepi lain lagi.... :) so kalau yang mencuba harap ianya serasi dengan anda juge....
|
Bahan-bahannya :- 3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis 1 sudu besar Yis
secubit garam
Caranya :- Satukan tepung, yis, garam dan susu pekat manis
Tuangkan air panas, dan kacau dengan sudu hingga adunan menjadi doh yang pekat dan melekat-lekat di tangan. Doh agak likat.
Biarkan doh seketika. Perap dalam 10 minit.
Panaskan minyak. Pastikan minyak benar-benar panas dengan api yang
sederhana. Jika minyak panas ia akan cantik kembongnya dan tidak
menyerap banyak minyak.
Basahkan jari dengan air dan ambil adunan, jangan besar sangat sebab nanti ianya akan kembung. Goreng kekuningan dan angkat.
| |
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
bolat nya Ummi doq kembong ni...mesti sedap gebus gebas ni kan
ReplyDelete