RAINBOW CAKE ~~ dah lama sangat² memeram resepi ni dan beberapa kali cubaan nak buat tapi tak terlaksana. Kali ni nekad dan tak toleh kiri kanan depan belakang terus jer buat dengan semangat dan bersungguh²nya walaupun musim Rainbow cake ni dah abis....tak kisahlah kan...yang penting semangat mencuba walaupun warna pelangi pun x susun ikut aturan....bukan apa pelangi ni muncul kelam kelibut so beratur pun asal boleh jer....heehee...
Memang sedap sangat kek ni dan kena pulak dengan orange cream cheese frosting tu....waaalaaa punya lah bestnya, makan pun tak muak sebab ada terasa masam² orange tu. Kek span pun tersangatlah sedap bila dilayerkan dengan Hazelnut Truffle....errmmmm.....x moo cakap banyak...memang mantopp...!!!!
Memang sedap sangat kek ni dan kena pulak dengan orange cream cheese frosting tu....waaalaaa punya lah bestnya, makan pun tak muak sebab ada terasa masam² orange tu. Kek span pun tersangatlah sedap bila dilayerkan dengan Hazelnut Truffle....errmmmm.....x moo cakap banyak...memang mantopp...!!!!
Cara buat kek ni dan sumber resepi dari Cerita Tina cuma kita tak guna nutella sebaliknya gunakan Hazelnut Truffle.....memang tersangatlah sedapnya. Cukup seimbang manis kek berlapiskan hazelnut truffle dan masam² manis cream cheese tu....
Kalau nak cuba, boleh intai² resepi ni ye...sedap kek ni, x rugi buat...KEK SPAN
Sumber Resepi : Kek Span Coklat Rahel
200gm tepung kek/tepung superfine - kite guna superfine
180gm gula kastor - kite bubuh 150gm
110ml minyak masak - kite guna minyak jagung
100ml susu segar
40gm serbuk koko - tak letak sebab nak bubuh pewarna
20gm ovallet
6 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder - diayak bersama tepung
1 sudu teh esen vanilla
Hazelnut truffle - untuk dilayerkan antara lapisan kek nanti.
Hazelnut truffle - untuk dilayerkan antara lapisan kek nanti.
Carannya :-
- Panaskan oven. Griskan acuan. Alar dasar aduan dengan baking paper. Kite guna loyang 6''
- Pukul telur, gula dan ovallet sampai kembang dan gebu. Masukkan tepung dan baking powder dan putar lagi sehingga sebati.
- Perlahankan mixer, masukkan susu, esen vanilla . Teruskan lagi memukul selama 5minit. Tuangkan minyak dan gaul sebati.
- Timbang adunan, dan bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Kite timbang 1 warna 150gm
- Bakar 180 selama 15minit dan bila kek sudah masak, telangkupkan selama 5 minit. Bila kek dah sejuk, sapu hazelnut truffle diatas kek dan lapikkan dengan kek yang lain.
Orange Cream cheese frosting
Sumber Resepi : - Zuraini Alias
4 package(s) (8-ounce) cream cheese - softened - kite guna 250gm
1 cup(s) (1/2 stick) unsalted butter, softened - kite guna 1/2 buku butter kurang lebih
4 tablespoon(s) fresh orange juice - guna sunquick jer
4 teaspoon(s) grated orange zest - tak letak
2 teaspoon(s) pure vanilla extract
4 cup(s) confectioners' sugar - guna 3 sudu besar
Sumber Resepi : - Zuraini Alias
4 package(s) (8-ounce) cream cheese - softened - kite guna 250gm
1 cup(s) (1/2 stick) unsalted butter, softened - kite guna 1/2 buku butter kurang lebih
4 tablespoon(s) fresh orange juice - guna sunquick jer
4 teaspoon(s) grated orange zest - tak letak
2 teaspoon(s) pure vanilla extract
4 cup(s) confectioners' sugar - guna 3 sudu besar
Directions :-
- Blend the cream cheese, butter, orange juice, orange zest, and vanilla in a large bowl, using an electric mixer set at medium speed, until smooth.
- Add the sugar and continue to beat until light and creamy -- about 3 more minutes.
- Chill the frosting until ready to ice the cupcakes or cake.
Pewarna tu kite guna jenama ini :-
Violet - chefmaster
Electrik Pink - Americolor
Electrik Yellow - AmeriColor
Electrik Orange - AmeriColor
Electrik Blue - AmeriColor
Leaf Green - AmeriColor
walawei
ReplyDeleteyeay akhirnya kaklily berjaya, buat tina teringin pulak kek rainbow ni, tapi tang truffle tu cmana ye kak
Tina ~~ akhirnya...kini pasti...terlaksana jua kan hasrat yang dah berkurun tu...tapi mmg sedap sangat.
DeleteHazelnut truffle tu akak beli kat kedai bakery...tinggal sapu jer...tapi fulamak..mmg sedap sangat.
Assalam Lily...amboiii merainbow dah diaaa...cantiiikkk...apasai x hantar kat pejabat akak sepotong....akak pun x terbuat2 lgk...hehe
ReplyDeleteWsalam Sis Ummi ~~ TQ sis...akhirnya berjaya jua buat kek ada makeup ni...cukup ke kalau sepotong sis..?
DeleteSalam Ummiakid...
ReplyDeleteauyaii..jelesnya kite tengok rainbow cake itu..comel sangat..
Salam kak...
ReplyDeletenak ambik resepi....nnti nak try buat....:)
antara kek yg dah lama diidam idamkan nak buat...tp masih x de masa nak buat....nnti kita try yek....
Wsalam Syifa ~~ try nanti tau...tak nyesal. kek span rahel ni mmg sedap sangat. kena pulak layerkan dengan hazelnut truffle tu...waaalah...mmg sedap...
Deletecantik..suke tgk kek cantik cmni.sy dh pernah buat rainbow kek tp resepi lain. boleh try resepi ni pulak lah..
ReplyDeleteCtAyue ~~ tq dear...cubalah ikut resepi ni, tak rugi dan mmg sedap...
ReplyDeleteAmboi cantiknyer kek rainbow nihh, mesti budak2 dan mak n bapak budak pun suker nih..
ReplyDeletepergghh...cer tunjuk step by step..
ReplyDeletemesti ramai yang refer sini nanti :)