ROTI JALA KARI AYAM ~~ antara makanan yang kalau buat memang sure licin punya. Setiap kali buat roti jala perkara yang menarik kalau buat roti jala ni ialah....siap satu...habis...siap satu...abis kena cekut dek ahli² rumah ni ( mcm le ramai padahal ber-3 jer), macam hilang lenyap gitu hasilnya....agak² orang lain mengalami pengalaman yang sama ke macam kite...seronok dalam geram tapi ianya berbaloi² bila seisi keluarga enjoy menikmati apa yang disaji....heehee...ibarat 2 cawan tepung tapi hasil yang nampak 1 cawan tepung....menarik kan...? kejap ade....kejap tak de....mcm iklan biskut tu...!
Kite kalau roti jala memang suka makan dengan kari ayam namun ianya terpulang pada selera masing² kari ayam mahupun daging kan...kelazatannya tetap hingga menjilat jari jemari gitu...!
Kite menjala gunakan botol muncung 3, Kalau nak tengok macam mana rupe botol tu kat SINI memang senang dan cepat kalau guna botol muncung 3 ni...kerja pun mudah....yezaaa...!
Kite menjala gunakan botol muncung 3, Kalau nak tengok macam mana rupe botol tu kat SINI memang senang dan cepat kalau guna botol muncung 3 ni...kerja pun mudah....yezaaa...!
BAHAN-BAHAN UNTUK ROTI JALA :-
2 cawan tepung gandum
2 cawan air - nak guna santan atau susu cair pun boleh.
1 biji telur
1 sk garam
pewarna kuning
CARA MEMBUAT :-
- Blender jer semua bahan hingga sebati.
- Panaskan non-stick pan dan lengserkan sedikit minyak.
- Gunalah acuan yang roti jala ataupun acuan 3 serampang ni.
- Biarkan seminit hingga roti jala masak. lipat atau gulung ikut kesukaan sendiri.
1/2 ekor ayan, kerat ikut suka - kite potong kecik²
2 biji kentang - dibelah 4
1 1/2 cawan santan.
2 sudu besar rempah kari daging.
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
daun kari
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tumiskan bahang tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan rempah kari. Biar sampai terbit minyak dan masukkan sedikit air serta ayam dan ubi kentang.
- Bila ubi kentang dah agak² empuk, masukkan santan dan kacau jangan sampai pecah minyak. Masukkan asam gelugor dan bahan perasa secukupnya.
- Kepekatan kuah tu terpulang selera masing-masing ye...kite buat agak pekat sikit untuk kali ini...sedap makan dengan roti jala....
aduh2 rajinnye...nk tmpg bf kt sni la...tlg ye jemput QH...hihi...sedap..fav sgt2 menu ni..
ReplyDeleteQasey Honey ~~ rajin sebab dah tingin sgt, apapun roti jala ni mmg x jemu kan...berkali² ulang makan pun ok jer.
Deletemy feveret....roti jala makan ngan kuah durian..so yummy kakak :)
ReplyDeleteadex-aieda ~~ ada gak dgr org kata makan dgn kuah durian, akak x pernah makan. Kena cubalah nanti. Selalu makan dgn pulut kuah durian tu.
Deletesalam ummi,eemmm sama lh cam kt umah kita tue..laju jew diorg amik..kdg2 x sempat nk kumpul byk2..dh ilang tnpa kesan:)
ReplyDeleteZila ~~wsalam...tu lah kan...mmg gitulah ragamkan...kejap ade, kejap x der...heehe...
Deletek.Lily, as salam...tebalik plak dah....
ReplyDeleterjin la sngt nie menjala ye...meh bgi sini sepiring...bnyk nmpk tu....!
kite pun mmg peberet ler cicah ngan kari kak...sebarang kari..ayam/daging la kan....kalau yg manis2....mmg out lah !
Asyifa ~~ wsalam, makan kuah kari mabeles kan, nak² kuah kari tu pekat...ermmmm....
Deletekak, nak jugak
ReplyDeletesedapnya, tina ni dah lama gila craving nak roti jala dgn kari, tapi malasnya nak buat
Tina ~~ alahai lambat mintak arrr...licin sudah. Buat tina...sekali dah buat akan buat berkali²...u can do it gurl!
DeleteCantik warna kuah kari tu, kak Amie suka makan roti jala bubuh kuah kari banyak2!
ReplyDeleteSIs Amie ~~ thanks...sama lah mcm saya kak...kalau makan mcm banjir gitu...
DeleteKari ayam + roti jala memang hidangan yang mantap...bole mkn byk ni..hehe..
ReplyDeleteRahel ~~ betul²...mantappp dan sepadan kan...kalau makan sure berulang berkali²...
DeleteCantik aje gulungan roti jala tu. Kakak kalau makan roti jala pun suka dgn kuah kari. tuang banyak-banyak sedap kan. Kalau dah makan ini nasi tak ada pun tak apa...
ReplyDeleteKakzakie ~~ TQ...betul² saya kalau buat roti jala, mmg x pandang nasi dah...hadap berkali². Kari....ohhhh semestinya kan..?
Delete