Friday, August 10, 2012

BISKUT SARANG SEMUT

BISKUT SARANG SEMUT ~~ projek with ♥ sista Shita last week....mood nak buat sekut raya benornya tak ader...tak tahu kenapa...? maybe insan tersayang tak ader di sisi kot or maybe malas lah tu penyebabnya. Teramat sedap dan memang puas hati. Selama ni tak pernah buat sendiri sebab tak tahu skill dan rahsia² tertentu malah tak suka dengan sekut sarang semut ni....itulah benar bagai dikatakan....tak kenal maka tak cinta....sekali dah kenal...fallen in love terus....pengsannn...!

Anak teruna aii pun suke sangat sekut ni....ber cup² sekali hadap....memang sedaplah tu sebab fussy boy ni kalau x sedap dia kata x sedap tau....juri yang amat² boleh dipercayai....tak gitu..????
Sumber Resepi : Kak Hanieliza's Cooking
Bahan-bahannya :-

250 gm butter - kite guna Emborg butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

Hiasan :-
Sedikit coklat rice - kite guna kaler rice
sedikit manik gula kecil (warna-warni) - tak bubuh
secukupnya paper-cup kecil

Caranya :-

  • Pukul kembang butter dan gula.
  • Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
  • Masukkan tepung dan gaul rata.
  • Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper-cup.
  • Taburkan kaler rice dan manik gula kecil.
  • Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


14 comments:

  1. guna emborg mmg lah sedap, rugi tina tak borong time murah aritu, la ni dah mahal balik dah

    tina tak sure suka ke tak biskut ni, nanti dtg kl bawak ke ai ye kak hehe, kita barter dgn kek lapis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tina ~~ tu arr...butter memainkan peranan penting dalam kesedapan kueh mueh ni...ecehcehh...
      baik cuba tina...sure fallen in love punye. senang jer buat...trust me!

      Delete
  2. tk jual ke kak lily.. ? klo jual, nk order..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Likha ~~ x jual lah dear. this year x jual sekut raya...heehe...kalau jual pun ngeri arr nak pos sebab sekut ni very the fragile yang...kang sampai rumah tinggal habuk halus...

      Delete
  3. salam ummi,
    sedapnya ..akk plan nk wt jugak nnt..adoii harap sempat la buat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila ~~ wsalam, heehe...saya baru pestime buat ni..alhamdulillah menjadi dan sedap dgn tunjuk ajar ♥ sista..

      Delete
  4. Tak pernh bt biskut ni..mkn pernah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anna ~~ saya pun baru 1st time. Sedap. Nanti leh try ehh...senang rupenya buat.

      Delete
  5. salam kak lily...
    rindu nye kat akak!! rindu nak tengok masakan akak!
    huwaaaaaaaaaaaaaa mana fb akak???? akak dah remove saye eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risa ~~ wsalam, rindu ehh...alhamdulillah. Fb lama akak kena hack so akak create akaun baru. x remove sesape ehhh...cuma kdg x dpt nak add sebab x leh saerch nama dan lupa nama fb kengkawan...

      Delete
    2. kak...makai nama ape kat fb eh?

      Delete
  6. Salam kak, dulu2 suke sgt nak membuat beskut si sarang semut ni, tp sejak2 dah duk jauh tak pernah buat sendirik, nanti kalau sempattt nak buatlah beskut ni kat rumah mak :D sedappnya! suke letak coklat urai byk2 ehehe..

    ReplyDelete
  7. Kat Giant skrg jual butter emborg 200gm...2 ketul dgn harga rm10+. Sempat rembat td. Mmg sedap dr butter biase ye cik lily?

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...