CHOCOLATE HAZELNUT MARBLE BANANA BREAD ~~ dah lama peram resepi ni sejak terpandang pertama kali kat blog Kak Ummi terus menangkap selera nak mencuba satu hari nanti dan akhirnya terus lupa akibat senarai menunggu resepi nak dicuba yang tebal lah sesangat².
Kebetulan pisang pun ada dan dalam dok fikir² apa nak buat dan hasil skodeng mengodeng dari blog ke blog maka terpandang pulak kali-2 resepi ni kat blog Sky Blue's Kitchen maka tanpa dolak dalih lagi terus ke dapur dan menjalankan misi serta agenda tertunda.....le kekonon...
Seriusly bagi kita ianya memang sedap dan boleh dikatakan antara resepi menggunakan pisang yang terbaek pernah kita cuba.....ini dari sudut pandangan selera kite lah ya...maybe selera orang lain sebaliknya. Kalau nak tahu kenalah cuba dan ianya pasti tak mengecewakan, malah kalau dimakan bersama sos chocolate....waaaalaaa...memang tak toleh kiri kanan...laju jer...
Kite guna loyang bulat so agak rendak sikit hasilnya sebab adunan agak sedikit dan kalau nak lebih cantik memang sesesuai guna loaf pan....pengajarannya lain kali follow resepi ye...heehee...
Resepi Asal : Angie's Recipes ~~ TQ
Sumber Resepi : Home Sweet Home ~~ TQ Kak Ummi
Sumber Resepi : Sky Blue's Kitchen ~~ TQ Diana
~ Nutella Marbled Banana Bread ~~
Ingredients :-
220 g German #405 flour - kite guna tepung superfine
3/4 tsp Baking soda
1/2 tsp Salt
120 g Golden caster sugar - kite guna brown sugar
50 g Kellygold Butter, softened - kite guna SCS butter
3 Ripe bananas
2 Eggs
1/2 tsp Vanilla extract
150 g 3.5% Vanilla yogurt
100 g Nutella - kite guna Hazelnut Truffle
1 Banana, peeled and sliced
1/2 tbsp Cinnamon sugar - kite tabur gula pasir + beberapa cubit cinnamon powder
Method :-
- Preheat the oven to 175C/350F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
- Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
- Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
- Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.
Assalam Lily....weeeehh terliur akak tgk kek pisang ni....bertambah2 mewah bila sampai ke dapur Lily.....tgk lelehan coklat tu yg lg nak ngap terus rasanya... ^__^ tq sudi selongkar dapur akak...hehe
ReplyDeleteWsalam Kak Ummi ~~ itulah...saya dah melelah masa tengok kat blog akak ari tu tapi x buat...semalam terus menitik air liur masa tgk kat blog Diana...x boleh jadik, terus buat...tapi mmg saya suka sgt...kena dgn selera saya...sedap! TQ kak share resepi best²..
Deletemeleleh air liur
ReplyDeleteKak Es ~~ kena buat tu kalau dah meleleh air liur...heehe...TQ sis jengah blog kite...
DeleteAmboi kak....meliuk lentok nengoknya nie...
ReplyDeletebru nak ty..sekali baca resepi ada pisang pulak dah...terpaksa tunda dulu....stok pisang x dek...!
hehe....
Syifa ~~ heehee...melentok ehhh, kena cari pisang cepat, buat...bagi akak mmg sedap. Makan dgn sos coklat mmg terbaek rasa...
DeleteAssalamualaikum Lily, sedapnya kek tu, boleh tanya tak, kalau tak de nutella tu boleh gantikan dgn apa ya. Terima kasih.
ReplyDeleteamboi kak, bestnya, tapi tina tgh puasa ni kan, jadi tina pun blur2 dgn tajuk dia ni, maknanya ni roti lah ye
ReplyDeletetapi cara buat mcm kek, ye tak, ada kat GBs tak, tina nak skodeng lah karang, senang sikit nak tanya
Anonymous ~~ Wsalam...mmg sedap bagi saya. Kalau x der nutella maybe boleh gantikan dgn peanut butter dan coklat...sedap.
ReplyDeleteSalam.. Tengok je dah tahu sedap.. Tak boleh tahan bila tengok coklat meleleh kt tepi... Nyummm nyumm..
ReplyDelete