SOTONG KUNYIT BERLADA ~~ juadah ringkas untuk berbuka puasa semalam. Senang dan mudah sangat nak buat. Selain masak sambal, memang inilah caranya kalau kite masak sotong. Mudah dan ringkas. Kita kalau masak cara ni memang suka agak pedas sikit dan bagi yang kurang pedas bolehlah bubuh cili api itu ikut selera sendiri...
Resepi yang mudah sangat dan sedap kalau makan dengan nasi panas². Jom intai resepi versi UmmiAkid....
Bahan-bahannya :-
4-5 ekor sotong - cuci bersih dan potong bulat²
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
sedikit kunyit - ditumbuk
Sedikit belacan - ditumbuk
2 batang serai - diketuk
Air asam jawa
Cili padi - ikut kepedasan yang disukai - ditumbuk kasar²
Cili merah dan hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
Caranya :-
- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan bawang serta lada hiris.
- Masukkan sedikit air asam jawa. Perasakan garam dan seimbangkan rasa.
- Kemudian masukkan sotong. dan jangan masak sotong terlalu lama.
wah sedapnya
ReplyDeletetina kan kak, mmg tersangalah fail bab masak sotong, makan suka tapi tak reti nak masak, cmana tu
harus ke kuantan nak makan hehehe
Nk cuba la arini..simple tp nmpk sdp ;) tq share resepi ;)
ReplyDeletenampak sedap.nak try berbuka ptg ni. terima kasih.
ReplyDelete