Friday, February 22, 2013

SOTONG KUNYIT BERLADA

SOTONG KUNYIT BERLADA ~~ resepi ulangan ntah berapa kali dan setiap kali ada sotong mesti lauk ni yang terfikir dan yang paling kite suka. So tak kisahlah kan kalau ulang tayang mengalahkan Astro... :) yang penting makkk suka dan mana tahu ada pembaca di luar sana pun suka kan....kan....kan...


Jom intai resepi semudah ABC dan cepat di masak. Kalau makan dengan nasi panas²...laju jer tak toleh kiri kanan...sedar² 3 pinggan....itu kite lah, orang lain tak pasti dan kalau nak tahu harus cuba try test ye mana tau menepati selera... :)

Bahan-bahannya :-
4-5 ekor sotong - cuci bersih dan potong bulat²
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
sedikit kunyit - ditumbuk
Sedikit belacan - ditumbuk
2 batang serai - diketuk
Air asam jawa
Cili padi - ikut kepedasan yang disukai - ditumbuk kasar²
Cili merah dan hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris

Caranya :-

Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan bawang serta lada hiris.
Masukkan sedikit air asam jawa. Perasakan garam dan seimbangkan rasa.
Kemudian masukkan sotong. dan jangan masak sotong terlalu lama.

Selamat mencuba bagi yang nak mencuba....dan selamat menjamu mata bagi yang nak tengok jer.. :)


6 comments:

  1. Kak....klau sudah peberet....msk selalu no hal lah....jnji perut knyang....:-)

    Ni lauk kuantan ke lauk kk ni...? Hihi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syifa ~~ heehe...lauk KK le yang...kalau tak blog tak bersarang le.. :)

      Delete
  2. salam ukhuwah...
    sedap sotong dimasak gini..

    ReplyDelete
  3. Amboii wt akk kecur ne..akk pn slalu jgk msk cmne mmg sdappp.kasi akk spiringg.

    ReplyDelete
  4. apa apa jer menu sotong.. i loike.. yg simple camni lagilaa sedappp.. :)

    ReplyDelete
  5. nak trylah.. thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...