TAKO JAGUNG
|
TAKO JAGUNG ~~ antara
kueh kegemaran kita adalah tako terutama suka makan bila bulan Ramdhan,
mesti buat atau beli....Akid pun suka...selera sama gitu. Kueh ni kalau
sedap bubuh dalam acuan daun pandan yang di buat sendiri tapi sebab
malas dan daun pandan pun nan ado makanya guna kekdah buh dalam
gelas...senang dan yang penting cepat.
Serius kita suka sangat
tako jagung ni, nak nak kalau sejuk memang laju jer cedok masuk molut
tanpa sedar licin sudah gelas tu....kalau tak percaya kena cuba lah
ye....InsyaAllah sedap. |
|
Resepi
ni kita perolehi dari kenalan FB yang tak kedekut berkongsi resepi
resepi enak... terima kasih Noorsha atas perkongsian ilmu ni ye....muga
terus sukses.
Lapisan bawah :- 1/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung hoen kwee putih 1/2 cawan gula halus 2 1/4 cawan air Sedikit pewarna kuning 1/2 cawan jagung cream (saya lebihkan)
Lapisan atas :- 3 cawan santan pekat 1/4 cawan tepung beras 2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee putih 3/4 sk garam 2 helai daun pandan - disimpul
CARANYA :- satukan
bahan bahan lapisan bawah, letak sedikit pewarna kuning dan masak
hingga pekat. Sediakan mangkuk kecil atau kelongsong pandan dan tuang
adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk dan ketepikan.
Satukan bahan bahan lapisan atas dan masak hingga pekat. Matikan api. Tuang
ke atas lapisan jagung tadi hingga memenuhi mangkuk atau kerongsong
pandan. Sejukkan. Dinginkan dalam peti ais. Sedap makan ketika sejuk.
|
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
No comments:
Post a Comment