LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG
|
LEMAK PUCUK PAKU BERUDANG ~~
Simple tapi best, masak lemak adalah kegemaran Akid dan sure makan
bertambah. Kita pun suka, kena pulak gabungan dengan sambal belacan kaw
kaw pedas, ikan terubuk masin makanya kilo timbangan berat akan naik lah....Alhamdulillah rezeki serta nikmat rasa yang Allah kurniakan jangan dipersiakan selagi ada....
Lauk
cenggini kalau makan nasi pepanas memang bestlah kan. Simple tapi
InsyaAllah menyelerakan. Teringin nak masak pucuk paku ni dah lama nak
buat tapi selalu time nak buat bayang pucuk paku pun tak ada di
Pasar....maka bila nampak apa lagi terus sambar....kang kempunan lak. Kali ni masak tak bubuh cili padi sebab nanti Akid tak boleh makan. Kalau tak ada cili padi kenalah buat sambal belacan untuk menambah selera kan... :)
Jom intai resepi ringkas dan mudah di sedaikan.
Bahan-bahannya :- 1 ikat pucuk paku 10- 12 ekor udang 1 cawan santan pekat 2 cawan santan cair 1 batang serai, dititik 1 keping asam gelugor Garam
Bahan tumbuk halus :- 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci kunyit hidup
Caranya :-
- Siang dan cuci pucuk paku hingga bersih dan toskan
- Satukan bahan tumbuk halus dan masak bersama santan cair dan masukkan serai.
- Tambah udang, asam gelugor dan masukkan pucuk paku, gaul rata. Masukkan santan pekat.
Perasakan garam. Masak seketika tapi jangan sampai layur sangat.
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Saya memang suka sangat resepi begini... lagilah kalau dihidang tengahri dengan nasi panas, perut tengah keroncong... adeeeehhhh
ReplyDeleteBaguslah Akid mkn sayur, anak kakpb cekik darah...
ReplyDelete