PENGAT PISANG BERJAGUNG
|
PENGAT PISANG BERJAGUNG ~~ pengat memang antara manisan kegemaran kite, tak pernah jemu...buat lah pengat apapun sure licin...mungkin selera ni mengikut selera arwah abah yang sukakan manisan cenggini....sesuatu yang simple dan mudah nak buat.....yang penting i like...!!!
Tak der semangat nak celoteh banyak²....sebab yang pasti tidak diketahui....mungkin dah semakin jemu dan muak dengan persekitaran yang banyak sangat plastik....dah tak ader yang original zaman sekarang ni...sebelum semakin keliru jom layan pengat yang dah abis licin 12 jam lalu....heehe...
|
|
Bahan-bahanya :- 1 biji pisang tanduk 1 batang jagung - disagat isinya. santan dari 1 biji kelapa 1 keping gula kabung Sedikit gula secubit garam 2 helai daun pandan
Caranya :-
- Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Masukkan jagung, kacau hingga jagung lembut dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
-
Masukkan pisang dan seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai. Tutup api tapi
teruskan kacau dalam 2-3 minit agar santan tak pecah minyak.
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
wow ! sangat2 menyelerakan nie....mntak semangkuk....kikiki.....
ReplyDeletekak...bekas tu lawa la...cantik...!
teringat ke arwah mak pak tgk menu akak ni, sedih lah pulak
ReplyDeleteai original kak, bukan plastik haha, selalu pisang tanduk ni tina suka goreng, sedapnya
assalam
ReplyDeletesalam kenal
memang sedap makan pengat pisang ni...yummy
tp x penah campur jagung mesti gabungan yg sedapka
nk cuba nantilah he he
Salam,
ReplyDeleteCuaca kat Shah Alam ni mendung je. Best kalau dapat makan pengat cam ni.
nyumnyummm.. nak semangkuk boleh.. hehee..
ReplyDeletesedappp..akk pun suka..emak slalu buat time bulan pose..:)
ReplyDeleteSalam kak, sedap sedap n sedap :D musim2 mendung n hujan mcm ni kita suke makan yg hangat2 gituuu bestnya! terasa nak buat jugak tp bhn2 tak cukup :D
ReplyDeleteKita pun sangatlah suka makan pengat pisang bubuh jagung! Slurrpppp...sluurrpppp!
ReplyDelete