Monday, October 8, 2012

FLUFFY PANCAKE


FLUFFY PANCAKE ~~ antara befkes feberet Akid ni dan tak pernah menolak kalau nampak pancake....1-2 keping memang boleh sekali hadap if mood nak makan dia baik lah...if tak 1 keping pun dah memadai buat fussy boy ni. Semalam pagi buat ni jer untuk befkes....senang dan cepat, bila segala bahan ada maka cepat jer le mengodeh...!

Resepi ni kita buat bila nampak rakan² GBS buat yang mana resepinya dari Allrecipes dan satu kelainan di situ ianya menggunakan white vinegar yang dicampur dengan susu. Selalu kita buat tak ada buh cuka pun.... pancake ni agak gebus dan lembut sikit. Sedap!
Ingredients :-
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar - kite guna apple cider vinegar.
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted


  • Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour"
  • Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk.
  • Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
  • Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray (I used a non-stick flat pan).
  • Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface.
  • Flip with a spatula, and cook until browned on the other side

8 comments:

  1. Salam kenal Ummi,
    gebus nya pancake tu..
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. nampak sedaapp! :-)

    btw, jom join GA dari kami. Hadiah bernilai rm100 utk dimenangi.. ;-)
    http://www.ummiirfan.com/2012/10/giveaway-dari-ummiirfancom.html

    ReplyDelete
  3. Assalam Lily, sedaplah klu bekfes ngan pancake ni.

    ReplyDelete
  4. salam adikk chumill..
    amboii wat akk kecur amat nie..keep resepi..mmg nk try nnt:))

    ReplyDelete
  5. Salam kak! ssh nak menggambarkan kesukaan ank2 kita ni kak ehehe.. leceh sbb masing2 lain selera, nak kata cerewet tak jugak sbb kdg tu dia makan benda yg di luar jangkaan kita maksudnya mcm nasi dgn telo ajer kee atau kicap ajerr ke tp kalau bab2 menu2 mcm ni agak ssh nak suruh dia org makan kita pun tak tahu lerrr kdg nak buatkan apa nak2 utk bf ehehe... yg dia org suke, cereal dgn susu, kdg tu daging burger sahaja :D sbb kita ni jenis suke nak buat tp budak2 tak nak makan, ada dulu pernah buat pancake ni tp dia org jemu sampai skrg tak pernah mintak ehehe..

    ReplyDelete
  6. gebussnya pancake tu...lama xbuat n mkn...hehe...

    ReplyDelete
  7. suke nengok pancake gini..mcm omputihkan semua pancake dia gini la.. bukan smooth jekan.. mmg fluffy tu..
    terliur sunguh la tengok lauk udang kat bawah nun.. haishh berdesip kalau pedas tu hehee

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...