BATANG KELADI MASAK ASAM
|
BATANG KELADI MASAK ASAM ~~ antara menu kegemaran bila cuaca panas² dan selera makan macam ala-ala gitu. Mungkin sebab cuaca panas sekarang dan lauk-lauk begini membangkitkan selera makan bila di sertakan dengan ikan kering dan nasi panas-panas. Yang paling penting mudah dan ringkas nak masak.....:)
Keladi ni kita beli yang dah siap siang kat pasar, senang sangat kan....tak le terkial² nak membersihkan batang keladi ni....bukan malas tapi lebih kepada tidak ada kepakaran dalam hal itu.....malu kan...siang keladi pun tak tahu....:P Tak kisahlah kan....yang penting benda yang mudah dah ada depan mata maka gunakan kemudahan itu....heehee... |
|
Bahan-bahannya :- 2-3 batang keladi - kite beli yang dah siap di siang kat pasar Sedikit daun kesom – nak bubuh bunga kantan pun boleh, kite x der stok 2 keping asam gelugor 1 batang serai – di ketuk Garam dan gula secukup rasa Air secukupnya Bahan kisar halus :- 3 biji cili merah 10 biji cili padi - ikut kepedasan yang disukai 1/2 inci kunyit hidup 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih Secubit belacan Caranya :-
Batang keladi yang perlu dikikis kulit luarnya, kemudian kerat pendek.
Kite guna yang telah siap dibersihkan. Celur dalam air panas yang
diletak 1 keping asam gelugor hingga sulur keladi sedikit lembut.
Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk dan masukkan air. Masak
seketika dan letak asam gelugor. Biar mendidih seketika. Masukkan juga
daun kesom. Masukkan batang keladi dan biar mendidih kecil. Perasakan garam secukupnya dan angkat.
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Salam Ummiakid,
ReplyDeletetengok menu batang keladi masak asam ni teringat masa bersama family di kampung... banyak batang keladi sebab ada kebun keladi & ubi, selalu bonda masak asam campur roselle daun asam... sedapnya!
Lauk ni peberet mak time puasa, tp selalu beli je sb dia sorang je yg makan
ReplyDeletesedapnya dpt mkn ngan nasi panas2 ni...!
ReplyDeleteala kak....sy pun x reti nak siang keladi....bli yg da siap je senang.....hehe...
Assalam Ummi, org Johor suka masak mcm ni tau. Tapi sejak kawin org Kelantan, kakpb jarang masak. Sedap ratah2 gitu je.
ReplyDeletesusah skrg nk jumpa btg keladi..akk pun suka makan camne..hirup kuah tue byk2 pergghhh sedapp.
ReplyDeleteassalamualaikum kak ummiakid..salam kenalan dari zila..sedapnye lauk asam akak tu..
ReplyDelete