SUP IKAN JENAHAK
SUP IKAN JENAHAK ~~ 1st time guna ikan jenahak buat sup....selalu guna ikan merah jer...memang x mengecewakan. Menu simple untuk hari malas-malasan, cukup semua zat ye, dah bubuh segala macam sayur so tak yang masak sayur. Nama pun hari malas-malasan kan....
Malas nak pok pek panjang....jom layan resepi simple versi Ummiakid....selamat menjamu selera....
|
Bahan-bahannya :- 1 ekor ikan Jenahak
1 batang lobak merah - buang kulit dan potong ikut suka, kite potong bulat Sedikit brokoli - optional Sedikit bunga kobis - optional
1 paket rempah sup adabi 1 sudu besar rempah kurma
1 sup bunjut Adabi
1-2 sudu kecil serbuk secukup rasa Sedikit garam
Rempah tumis :-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk halus :- 6-7 biji bawang merah 3 ulas bawah putih Halia
Bahan hiasan :-
Daun bawang dan daun sup - dihiris
Sedikit bawang goreng
Sambal kicap
Caranya :-
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, masukkan bahan yang ditumbuk dan biar hingga harum dan masukkan rempah serta sedikit air serta sup bunjut tadi. Masak hingga terbit minyak. Tambahkan air dan masukkan lobak merah tadi. Biar sedikit mendidih.
Masukkan isi ikan dan letak air mengikut anggaran yang di sukai. Perasakan garam. Bila ikan dah masak bolehlah masukkan brokoli serta bunga kobis. Jangan biar terlalu lama nanti brokoli dan bunga kobis lembut sangat....:)
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Sedapnyaaa....
ReplyDeletesedap bagi saya sebab suka sup ikan...kena pulak dengan sambal kicap...:)
DeleteTak hanyir ye kak buat sup, tina klu jenahak suka asam pedas, nyum
ReplyDeleteSo far akak buat, x pulak hanyir tina....
DeleteSelalu mmg masak asam pedas tapi ada kwn kata sup pun sedap....so mencubalah...alhamdulillah dapat diterima tekak...walaupun ikannya kenyal sikit.
Sedapnya sup jenahak... isinya lembut je, kalau dah bubuh bawang goreng gerenti habis semangkuk hirup kuahnya slurrpppppp!
ReplyDeletesalam kenal..mmm..sedapnya sup ikan..peberet anak2 ni.. :)
ReplyDeleteSangat sedap n menyegarkan...slrup!
ReplyDeleteIkn jenahak akk jrg masak..klu msk sup biass guna ikn merah jgk.ada kelainan sedap ne..
ReplyDeletemeriah tgk sup ni...suka sbb rasa segar dapat hirup2 kuah.
ReplyDeleteTeringat zaman kecik2 mak suka buat sup ikan. Puasa2 ni kalau dapat sup ikan sedap jugak.
ReplyDelete