Sumber Resepi ~~ Yatie Sinar kehidupanku
Bahan-bahan :-
4 potong ikan Jenahak - Nak guna ikan lain pun boleh
4 biji limau kasturi- ambil jus Garam dan sedikit gula serbuk kunyit untuk menggoreng ikan minyak untuk menggoreng ikan dan menumis perencah Bahan Kisar 20 tangkai cili kering- rendam dalam air panas dan toskan 4 biji cili merah - kite guna cili padi 7 biji 5 ulas bwg putih 2 labu bwg besar 1 inci halia1 inci kunyit hidup 1 1/2 in lengkuas 3 batang serai sedikit belacan - tak bubuh Cara-Caranya :-I Ikan di bersihkan dan toskan. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan sebentar.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak. Masukkan garam dan sedikit gula. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi dan perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati.|Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah angkat dan hidangkan |
Wednesday, May 8, 2013
SAMBAL IKAN TERUTUP
Labels:
IKAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
hmm.. betul lah.. kalau masak gini makan nasi panas2 mmg bertambah.. berselera anak2.. sbb deme betul suka masak merah2 belaka ni..
ReplyDeleteWah sedap ni
ReplyDelete