AYAM KICAP JINTAN-LADA PUTIH
 |
AYAM KICAP JINTAN -LADA PUTIH~~ menu ringkas berbuka semalam dan antara lauk peberet Akid sebab ada kicap. Resepi kita amek dari blog Kak Ummi Kuantan, thanks sis sebab share resepi ni....satu kelainan sebab bubuh jintan kan....siap ber YM tanya jintan manis tu yang kasar ke yang halus....haaaa...malu kan, itu pun x kenal. Bukan apa kite selalu panggil kasar halus jer....so skg kena ingat manis tu kasar, putih tu halus....haiyaaa....! |
 |
AYAM KICAP JINTAN-LADA PUTIH
Bahan-bahannya :- 1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan, toskan. 4 ulas bawang merah * 3 ulas bawang putih * 2 inci halia * (bahan * ditumbuk lumat) 1 sudu besar cili kering kisar 1 sudu teh jintan manis # - kite letak 2 sudu 1 sudu teh lada putih biji # (bahan # dikisar kering) 1 batang kulit kayu manis 2 bunga lawang 2 cengkih sedikit air
gula (optional) - tak letak garam secukup rasa minyak masak Campuran Sos : - 3 sudu besar kicap pekat ABC 3 sudu besar kicap pekat manis biasa 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap cair 2 sudu besar sos cili Sayuran :- sedikit bunga kobis
sedikit brokoli
1/2 batang lobak 1 biji tomato - belah 6 - tak letak Cili padi - dibelah 2 - kite tambah 1 labu bawang besar - potong bulat - kite tambah Caranya :-
- Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya...perap 10 minit dan goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
-
Keluarkan minyak dari kuali dan gunakan lebihkurang 3 sudu besar
lebihan minyak tadi dan tumis rempah 3 sekawan (k.kayu manis, lawang dan
cengkih) dan diikuti bahan yang ditumbuk, kacau biar naik bau sebentar.
- Masukkan cili kering, lada sulah dan jintan yang dikisar tadi. Masukkan kesemua bahan sos dan kacau rata sebentar, masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan ayam. lada dan bawang hiris dan kacau rata sebentar.
- Akhir sekali masukkan sayuran, kecuali tomato. Seimbangkan rasa.
- Tutup api dan masukkan tomato yang dibelah tadi, gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.
|
Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!
Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
sedappppnyeee.e......dugaan....kekekekke :)
ReplyDeleteSalam perkenalan.. sedap nampak ayam kicap nie :D..
ReplyDeleteaiman pun mesti suka ni. sbb ada kicap.
ReplyDeleteterima kasih sudi bertandang ke umah mieza...mieza follow ye..
ReplyDeletesedapnya ayam ni..hubby mmg suka ayam kicap...buat sahur mmg berselera ni :)
ringkas tp sedap..ada kicapp lg suka mkn ayam mcmnie:)
ReplyDeletealahai sedapnya kak, ingat malam tadi nak buat tapi tak copy resepi, mcm boring je tak tau nak masak apa kan tiap ari
ReplyDeleteskrg kena masak nasik sebab Damia puasa, kena bagi makan nasik time sahur, kalau dulu2 makpaknya makan apa ada je, senang