Sumber Resepi :- Masam Manis IKAN TENGGIRI GORENG BERSERAI Bahan-bahannya :- 4 keping ikan tenggiri Cuci bersih, gaulkan dengan garam dan kunyit Kemudian goreng hingga kuning keemasan angkat , toskan minyaknya dan ketepikan 2 batang serai ~ dititik 1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk 2 sudu besar asam jawa ~ diramas dengan sedikit air 1 kiub ikan Garam dan gula secukup rasa Bahan Kisar :- 10 tangkai cili padi - ikut kepedasan yang disukai ye. Kite letak dalam 15 tangkai 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 batang serai ~ ambil bahagian bawah sahaja - kite letak 3 batang Kesemua bahan di atas dikisar dengan sedikit air Caranya :-
|
Kalau nak pedas atau nak tak nak pedas, cili padi tu agak² lah ye...bagi kite ni dah cukup molek dan kena dengan selera. Makan ketika bersahur pun....boleh layan tekak ni... |
Kalau guna ikan patin boleh tak kak? sesuai tak?
ReplyDeleteDalam peti ais ada kian patin.. yus x mkn! Nak buat utk asben..
copy resepi, petang ni ada pasar malam boleh carik ikan
ReplyDeletesedap betul nmpknyer
ReplyDelete