Resepi pilihan untuk doh karipap kali ni kita pilih untuk cuba Tun Telani punya resepi sebab selalu sangat baca blogger² yang buat karipap sure pilih doh dari air tangan Tun Telani dan ternyata ianya sungguh² tak mengecewakan.....memang best sangat, sedap dan mendapat pujian insan tersayang....TQ Tun Telani share resepi ini.... :)
Jom intai resepi dari Tun Telani
Sumber resepi diperolehi dari : Kak Hajjah Ummi Zaihadi di Kuantan
Bahan-bahannya :- Untuk Doh
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin
1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam
Carannya :-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih.
Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.
Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak.
Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri.
Sumber resepi diperolehi dari : Kak Hajjah Ummi Zaihadi di Kuantan
Bahan-bahannya :- Untuk Doh
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin
1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam
Carannya :-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih.
Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.
Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak.
Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri.
inila hasilnya ye kak....becinta sungguh nak mkn karipap,....tpung abis pun jdi gak karipapnya....hehe.....ada lgi x...? peberet ni....:-)
ReplyDeleteAsyifa ~~ itulah kan....dugaan kekunun padahal silap sendirik. Dari minum petang jadi makan malam le pulak. Alhamdulillah terlaksana jugak.. :)
DeleteWahh rajinnyaaa.. Sedap ni..
ReplyDeletedah lama akak tak buat karipap...
ReplyDeletenyum, peberet ni, kalau bulan puasa suka buat lebih frozen kan, senang nak makan
ReplyDeletedoh tun ni best kan, time sejuk pun elok je tak liat