Friday, March 22, 2013

KARIPAP KELEDEK


KARIPAP KELEDEK ~~ antara kueh kegemaran insan tersayang. Kali ni kita buat inti keledek sebab inti kentang sardine ada isi rumah yang dah tak boleh makan sardin....berpantang ! Kita sebenarnya jarang² buat inti keledek sebabnya tak tahu kenapa... :) tapi memandangkan kat KK ni pergi mana senang sangat nampak keledek maka inti keledek lah menjadi pilihan sekarang....macam² keledek ada kat sini. Boleh rambang mata dibuatnya.


Resepi pilihan untuk doh karipap kali ni kita pilih untuk cuba Tun Telani punya resepi sebab selalu sangat baca blogger² yang buat karipap sure pilih doh dari air tangan Tun Telani dan ternyata ianya sungguh² tak mengecewakan.....memang best sangat, sedap dan mendapat pujian insan tersayang....TQ Tun Telani share resepi ini.... :)

Jom intai resepi dari Tun Telani
Sumber resepi diperolehi dari : Kak Hajjah Ummi Zaihadi di Kuantan

Bahan-bahannya :- Untuk Doh

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin
1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Carannya :-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih.
Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.
Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak.
Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri.

Inti Keledek adalah dari resepi sendiri yang diajar oleh arwah mak dulu ya...mungkin sama dengan cara orang lain buat namun inilah cara yang selalu kita buat....
Bahan-bahannya :- Untuk Inti
4 biji keledek bersaiz sederhana - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional

Caranya :-
Kededek di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya.
Blender bawang, ikan bilis, rempah kari serta lada kisar tadi.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing.
Masukkan keledek dan sedikit air. Masak hingga keledek empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang.
Sejukkan inti sebelum memulakan membuat karipap.








5 comments:

  1. inila hasilnya ye kak....becinta sungguh nak mkn karipap,....tpung abis pun jdi gak karipapnya....hehe.....ada lgi x...? peberet ni....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyifa ~~ itulah kan....dugaan kekunun padahal silap sendirik. Dari minum petang jadi makan malam le pulak. Alhamdulillah terlaksana jugak.. :)

      Delete
  2. Wahh rajinnyaaa.. Sedap ni..

    ReplyDelete
  3. dah lama akak tak buat karipap...

    ReplyDelete
  4. nyum, peberet ni, kalau bulan puasa suka buat lebih frozen kan, senang nak makan

    doh tun ni best kan, time sejuk pun elok je tak liat

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...