Tuesday, December 9, 2014

KUEH BOM '' DISASTER ''

KUEH BOM ~~ Disaster adalah ungkapan yang sesuai dalam usaha percubaan pertama kita nak buat kueh bom....amat sesuai dengan namanya '' BOM "" rasanya cukuplah sekali kita buat kueh ni....naik luruh jantung bila ia meletup dan melimpah limpah minyak......tension beb..!!!! nak mengelap minyak akibat letupan BOM tu....adoiiii....pengsan..!!
Mungkin orang lain tak mengalami masalah macam ni namun kita alami dan tak tau lah mana silapnya....buat sebijik bijik ikut resepi....api sederhana tapi letupannya buat kita serik seumur hidup....takut...! hahaaaa.....

Tengok hasil lepas goreng yang hirot berot tu pun dah boleh bayangkan letupan yang boleh buat kita cakap...cukuplah sekali buat kueh ni....x akan ku buat lagi...TAK AKAN...!!



Resepi tepungnya kita ikut dari blog QasehQu tapi inti kelapa resepi sendiri... :) Jom skodeng kueh bahaya ni...

Sumber resepi :- QasehQu Quinnie
Bahan-bahannya :-

3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air guna - gula letak sikit sahaja sebab inti dah manis
Bijan - kita guna bijan putih dan bijan hitam

Caranya :-

Satukan semua bahan di atas kecuali bijan. Uli doh hingga sebati dan tidak melekat. Jika kurang air bolehlah di tambah sikit.

Sapukan tapak tangan dengan sedikit minyak dan bulat kan tepung sebesar bola golf. Masukkan inti dan bulat-bulatkan. Golek di atas bijan.
Panaskan minyak dan goreng dengan api yang sederhana seketika. Bila dah mula kekuningan bolehlah di besarkan sedikit api. Angkat bila dah kuning keemasan.

B3 cawan-tepung pulut(jenama ERAWAN)>>kita guna jenama siam :D 1 cawan-tepung beras 1 1/2cawan-air gula(suam)>>gula letak sikit jer sbb dah ada inti proses terakhir:>BIJAN<(di golekkan)

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
3 cawan-tepung pulut(jenama ERAWAN)>>kita guna jenama siam :D 1 cawan-tepung beras 1 1/2cawan-air gula(suam)>>gula letak sikit jer sbb dah ada inti proses terakhir:>BIJAN<(di golekkan)

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Bahan untuk Inti kelapa :-

3 cawan kelapa parut putih - kite guna kelapa muda
1/3 cawan gula merah - kalau nak manis boleh ditambah ikut citarasa.
2-3 sudu besar gula pasir
1 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut)
1 helai daun pandan, disimpul
Sedikit tepung ubi @ jagung


Caranya  :-

Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat. Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Rasa dan kalau kurang manis boleh ditambah gula ikut manis yang di sukai. Adjust ikut selera sendiri.
Sebelum tutup api letak sedikit tepung ubi atau jagung untuk menghasilkan inti yang sedikit berkilat dan melekit. Sejukkan sebelum diguna.


Cantek jer kejadian sebelum goreng kan.....tetapi....panas hati mengelap dapur tak hilang lagi ni....sabor jer lah....setidaknya mencuba dan akhirnya serik... heheee... :)

No comments:

Post a Comment

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...