Monday, October 10, 2011

KUEH LOMPANG

KUEH LOMPANG antara kueh tradisi melayu yang menjadi kegemaran kita...sedap dimakan untuk minum petang di bawah rimbunan pokok ceri bersama kopi O panas....adehhh...berangan sudahhh...!!! (ingat mesti bawah pokok ceri tau...kalau tidak...pastinye tak syiokkk...!!!)

Namun angan² tinggal angan² jer sebabnya macammana nak makan bawah rimbunan pokok ceri....pokok jambu air depan rumah yang di tanam pun abis '' kiok '' di makan kambing...pantang naik tunas baru ...abis di tedasnye....nak kena tembak itu kambing...idak pun owner kambing tu....aiyakkss...melalut sudah.

Sumber resepi : Rini's stories

Bahan-bahannya :-
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
4 cawan air
1 sudu kecil esen vanila - optional
1 helai daun pandan
Kelapa putih parut
Garam
Pewarna -kite guna hijau, kuning dan merah

Caranya :-
  • Panaskan kukusan
  • 2 cawan air dimasak bersama gula dan daun pandan hingga gula larut. 2 cawan lagi di satukan bersama dengan tepung.
  • Satukan bancuhan tepung bersama bancuhan gula tadi. Kacau jangan sampai bergentil atau nak senang blender jerk.
  • Masukkan esen vanila kalau suka. Bahagikan kepada beberapa bahagian - ikut berapa warna ye...
  • Kukus dalam tempoh 15-20 minit.
  • Gaul bersama kelapa parut yang digaul bersama sedikit garam.

1 comment:

  1. hehe ini kuih peberet arwah mak ni, tingat dulu2 dia mesti buat kaler coklat

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...