Monday, May 14, 2012

CINNAMON PULL APART BREAD ----> lagik!!!!

CINNAMON PULL APART BREAD ~~ ulang tayang ntah berapa kali dah roti ni....nak buat cemana kalau hati dah suka maka memang tak jemu untuk buat berkali². Serius cakap tau memang sedap sangat CPAB ni....kalau tak caya dan nak rasa kesedapannya dan kekemarukan membuatnya berulang² kali...try le...tak nyesal punye...!

Tak terpegun ke tengok kegebuan roti tu...dengan membuak² melimpah. Mesti terliur tengok kan...? Jangan bohong.......dosa tau...kuikuikui....kali ni roti tu posing dalam acuna jer. Malas nak keluarkan....kira ok gak kan....seni namanya tu....haahaa...!

Ini rupenya kalau di siat slice by slice masa makan.........sedap i tell u...!!!!

Walaupun dah ulang tayang banyak kali dengan baik hatinya jugak kite tepek lah resepinya lagi ehhh....senang jer...yok buat..!

Sumber Resepi : Joy the baker
Bahan-bahannya :-
For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung - kite guna tepung roti
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur gred A
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ Kiter letak 1/2 cawan gula perang
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ kite letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ kite x bubuh
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Caranya :-
  • Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
  • Pukul telur dan ketepikan
  • Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam² kuku.
  • Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
  • Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.
* Kite guna kaedah Bread Maker :-
  • Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)

Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam). On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa. Dh siap boleh lah mulakan proses step by step tu.
  • Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Tekan² dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat). Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis tadi rata². Akhir sekali ratakan kismis. Gulung seperti swissroll, gulung ketat². Kerat dengan pisau tajam kepada beberapa bahagian. Kite potong kepada 9 bahagian.
Susun dalam bekas dan biarkan nasi seketika. Bakar dalam oven suhu 180C selama 20-25 minit. Bergantung kepada oven masing²


3 comments:

  1. kemain lg, tina ni tak sampai seru lg, yg benonya malas

    kak, tak boleh aktif sangat ni, udah ada cctv kat ofis ni, benci lah, rasa mcm ada org mengintip je ni

    ReplyDelete
  2. Mesti sedap ni sebab dah bnyk kali buat tu. Bila la akak nak buat pulak...

    ReplyDelete
  3. amboi k.lily...
    asik dok meroti jer nie....bak mai ler sepotong 2 nie...
    msti sdap nie klau dah asik dok buat je...
    tp sy x dak BM kak...huhuhu.....

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...