Tuesday, July 5, 2011

ALA-ALA ROTI JOHN




ALA-ALA ROTI JOHN
atau paling senang criter roti tepek daging bertelur....boleh ke nak bagi nama cenggitu...? boleh jerk kan. kite yang buat so nak bagi nama apa pong...ade haku kesah...!!!!

Ringkas jer santapan kala berbuka hari ini....tak masak berat² pong memandangkan tuan tanah nak belanja KFC...heehee...KFC jerk...!!!! so roti tepek daging bertelur ni sekadar pengalas perut sebelum ke kite ke menu utama...ecehcehhh....!!!!





Nak buat untuk bekfes pun boleh....suke hati le nak makan masa mana...asal masuk ke perut....pasti anak-anak suka tau...tak caye...??? cer cuba buat esok untuk bekfes ehhh....!!!!

Pekena dengan teh tarik buih² atau teh O ok jer...lazatnya tetap same...heehee...sebab buat sendirik...!!!! Nak pekena teh tarik mamak boleh jer.....tapi beli bungkus lah ehh...

Jom semak resepi di hujung jari ni.....senang bai tu....

ALA-ALA ROTI JOHN

Resepi :
ummiakid-lily

Bahan-bahannya :-

Daging kisar - kite guna jenama Ramly paket kecik.
10 - 12 biji bawang merah* kite suka bawang lebih
3-4 ulas bawang putih*
Halia*
sedikit garam perasa
* bahan dikisar halus
Lada hitam - tumbuk halus - optional
  • Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan daging dan masak hingga air daging kering. Setelah air daging kering masukkan bahan perasa dan lada hitam.
** Daging yang dah di masak ni boleh di simpan dalam peti ais untuk kegunaan banyak kali ye...bergantung sekali nak masak untuk berapa keping roti. **

Untuk Roti
Butter @ planta untuk sapuan
2-3 biji telur - untuk 5-6 keping roti
Hirisan daun sop
daging kisar - daging bergantung berapa banyak ye...
  • Satukan telur bersama daun sop dan gaul rata. masukkan sedikit garam dan daging tadi. Gaul rata. Sapu roti dengan butter @ planta dan letak bancuhan telur daging tu atas roti dan masak atas non-stick pan. Buat ala-ala masak roti john tu....senang dan mudah jer...
Nota ciput : Esok pose lagikkk....!!!!

Monday, July 4, 2011

NO KOMEN


Tak tau nape hari ni kite letih sangat......tak boleh nak buat apa....macam semput, lesu dan tak bermaya. buat kerja seminit.....rehat 10 minit.....tak tau nak cakap apa melainkan NO KOMEN (sesambil tutup muka ala-ala dikejor paparazi....konon fofular le tu...nyampahhhh!!!!!).

nota ciput : H.E.L.P.....!!!!!


SAHABAT, KAWAN ATAU LAWAN....?????

Picture amek kat google

Sahabat merupakan orang yang luar biasa yang perlu di tambah bukannya dikurangkan...sebuah ikatan persahabatan perlu di pertahankan keutuhan demi nilai erti kata perhubungan...!!!!

Ada kala apa yang di alami demi kawan² sesuatu yang memenatkan, meletihkan dan ada juga yang menjengkelkan tetapi itulah yang membuatkan persahabatan itu mempunyai nilai yang indah....!!!!

Setiap detik persahabatn pasti diwarnai pelbagai pengalaman suka dan duka, di hiburkan, disakiti, dikecewakan, dikhianati, dibantu, dipinggirkan namun semua itu tidak pernah disengajakan dengan tujuan kebencian tetapi atas sebab menguji kesetiaan erti kata persahabatan...

Setiap langkah dalam persahabatan tidak terjalin secara otomatik tetapi memerlukan masa yang panjang dan seorang sahabat itu tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk hindari perselisihan tetapi kerana kasih serta nilai persahabatan itu, berani untuk menerima teguran seadanya....

Mempunyai seorang sahabat sejati lebih tinggi nilainya dari seribu teman yang mementingkan diri....maka hargailah sahabat dan peliharalah ikatan itu kerana sekali kehilangan akan terus kehilangan....!!!!

Nota ciput : semua orang ada sahabat ada kawan...namun adakah sahabat itu benar² sahabat dan kawan atau hanya bakal menjadi lawan...?????

BILA LAGIK..?? DAH KE BELOM...???


Pisture amek kat Google.

Tak sabar nak sambut Ramadhan....tak lama sangat lagi dah....dah dekat sangat dah... dijangkan pada 1 Ogos....uisshhh...dah dekat sangat nie...!!!

Tak sabar, tak sabar jugak......pose dah abis ganti ke....??? Erkkk.....belom lagik laa...aramakss....adusss...!!!!

jom pose sesama...

nak pulon sakan dalam minggu ni kasi abis....mudah-mudahan terlaksana....!!!! sikit hari jerk lagi...


Nota ciput : kena speed up...dah hampir due date nie...!!!!

Sunday, July 3, 2011

KISAH SEDIH NORMA, TALIB & RAFIQ


Picture kredit to Filla
Kisah ibu muda yang menderita penyakit kanser kita baca kat blog RISA memang tak tertahan air mata bila membaca rintihan kisah keluarga ini serta dugaan yang harus di tempuhi.

Dugaan-NYA yang menguji segala kekuatan, kesabaran serta keimanan seorang suami yang benar-benar tabah serta menerima segalanya sekuat mungkin. Tabah dalam menghadapi serta berlandaskan sedikit kekuatan yang ada bersama anak kecil sebagai penguat semangat untuk terus memberi kekuatan buat isteri tersayang....

Ingin terus mengikuti coretan duka serta kekuatan keluarga ini boleh ikuti kat blog FILLA akan selalu ada kisah terkini keluarga ini...


Jika ingin menghulurkan sumbangan ikhlas pada Puan Norma, boleh lah berbuat demikian.

cimb
01070068677528
Noormawati Mohd Rasif

berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul namun mungkin ianya tak banyak sedikit boleh meringankan kesengsaraan serta titipan doa demi secebis harapan buat Norma & Talib serta permata hati mereka Rafiq...!!!


MEE HOON SOTO vs SOTO AYAM



Menu masak apa hari ini adalah.....SOTO AYAM vs MEE HOON SOTO...
My peberet all time dan akan masak sendiri kalau nak makan....no kedai-kedai okey..!!!! kalau teringin nak makan soto memang malas pun jadi rajin.

Lebih selesa masak sendiri....sedap ke, tak sedap ke....yang penting masak sendiri....puas hati dan boleh makan berulang-ulang kali....tak gitu...!!! (alasan nak puji diri sendiri rajin benornye tu...tapi malu dan mengada².....heehee..)


Respi ni hasil cara sendiri dan rasanya sama ajer kot cara-cara orang lain kan....agak mudah walaupun proses penyediaan tu macam banyak sangat kerja nak buat....tapi bile makan, laju jer ekk...!!!



Bahan-bahan :-
8-10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
halia*
lengkuas*
1 inc kunyit*
4 batang serai - kite ketuk jer
*Dikisar halus *

Rempah tumis 4 sekawan (Buah pelaga, cengkih, bunga lawang, kayu manis)
5-6 sudu besar rempah soto - dibancuh dgn air - (gune rempah sup + rempah kurma pun boleh)
2 sudu besar santan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi.
  2. Rempah soto disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam periuk dan masak hingga rempah sedikit garing.
  3. Masukkan ayam, gaul rata masukkan air secukupnya, biar ayam agak empuk dan angkat.
  4. Masukkan bahan perasa dan santan, masak hingga kuah mendidih
BAHAN LAIN :-)
Nasi impit, didadu atau mee hoon di celur
Begedel
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng

Tuan tanah agak kureng suka makan dengan nasi impit so kita celurkan Mee Hoon. Bukan tak boleh makan nasi impit......tapi alasan yang satu....tuan tanah kite ni memang suke sangat mee hoon ke mee kuning ke....asal namanya bermula dengan Mee...memang peberet gilosss...!!! sebab tu kata Soto ayam VS mee hoon soto....padahal kuahnye sama jerk...!!!!

Simple-simple jer bahan² untuk ditaburi sebagai bunga rampai untuk Soto kali ini...yang penting bahan asas ado...kan...????

Bergedil....dulu memang tak suke tapi sekarang suke banget le pulok...tak tahu kenapa, mungkin semakin retro....selera pun sudah tukar....heehee...matang penuh gaya...!!!! Home made bergedil made by UmmiAkid....kelas gituuu...!!!!

Nota ciput : Anak rusa, anak gajah, kalau nak rasa jom arr datang rumah....!!!!

Friday, July 1, 2011

HANYA DIA


Siapa yang tak bahagia tengok senyuman mengada-ngada itu kan...??? sejuk hati kan....dia lah jejaka idaman malaya kita....arjuna hati kite...penguat semangat kite, gurindam jiwa...segalanya dari dia untuk kite...!!!!

Bahagia dengan kehadiran dia....muga kasih kite bersama dia membawa ke Syurga...sayang Akid sangat-sangat...selamanya....!!! Ummi bangga dengan Akid walaupun nakal tapi manja itu tetap ada.... mengada-ngada lagi berganda....♥♥♥♥♥

Nota ciput : One and two, two and three.. I ♥ U..♪♪♪♪

BUBUR NASI

BUBUR NASI makanan orang terlebih rajin atau direka cipta khas untuk orang sakit, macam kite...diserang sakit malas luar biasa.....apapun dalam cuaca panas macam ni sesuai jugak kalau sesekali makan bubur nasi kan....mabeles lagi mantop...!!!! konon² gitu...ayat penyata syok sendirik...!!!

Acara marathon masak memasak paling awal dalam sejarah kite...bekfes merangkap santapan tengahari terus....kira 2+1...guna jari pun boleh.....(ehh ada kena mengena ke...???) bukan apa...jap lagi ada urusan kelab-kelab mak datin....heehee...tak der maknanya....ada hal sikit so kena lah masak awal....

Simple dan mudah nak sediakan, so tak payah resepi bagai lah ehhh...budak sekolah pun reti masak bubur kan...???? kan...??? sekadar nak kongsi minat masak serta apa yang kite masak untuk hari ini....macam biasa....jawapan klise '' nak buat cemana....kite suke...!!!! ''

Antara lauk pauk tambahan sebagai penyeri masa nak makan bubur ni, inilah yang selalu kite masak....tak ada lauk lain dah....ini lah menu ulang pakai....ecehcehhh....!!!! Jom layan....!!!!

Ikan bilis + lobak asin & telur masin

kangkung goreng belacan & telur masak asam


Nota ciput : daun kesom, ulam cekur, jom makan bubur....!!!!

BERKORBAN ATAU MENJADI KORBAN

Berkorban apa saja, harta atau pun nyawa... bukan sume orang kuat, tabah, yakin serta menerima apa jua yang terjadi dalam hidup ini dengan satu penerimaan yang baik pada mulanya. pasti sume akan selalu tertanya

Ada ketika perkara yang telah dilakukan dengan sebaik mungkin, tidak di anggap baik oleh orang lain...kenapa...?? sebabnya simple jer...bukan mudah nak memyenangkan semua orang...

dan macam-macam soalan lagi yang akan bermain difikiran sekiranya apa yang kita harapkan tidak menjadi, apa yang di usahakan mendapat jalan buntu, apa yang di laksanaan tidak di terima orang lain sebaiknya...!!!!

Itulah lah nilai paling mahal yang perlu di bayar dalam apa jua hubungan perkahwinan, persahabatan, kekeluargaan atau apa jua label yang nak di label kan...terpulang...

Menerima seadanya tidak semua orang boleh lakukan....tidak mudah menjadi diri sendiri demi menjaga hati semua orang....!!!! Apa atau perlu di lakukan...??? berkorban???? sampai bila untuk bekorban demi orang lain...??? yang pasti persoalan ini tak akan habis selagi peribahasa ini di guna pakai... '' menjadi lilin demi menerangi orang lain...''

Yang pasti zaman sekarang kena dan perlu memilih untuk berkorban atau akhirnya menjadi korban dalam apa jua situasi....!!!! Bukan pentingkan diri sendiri tapi pilihan itu perlu untuk tidak terus menjadi atau dijadikan kambing hitam. Pilihan di tangan sendiri...

Nota ciput le kononnye : Bahagiakan diri sendiri dulu untuk bahagiakan orang lain walaupun untuk temui bahagia, kena kongsi bahagia itu bersama orang lain...


BUBUR SOM SOM

BUBUR SOM SOM kite buat petang semalam tapi oleh kerana blog menghadapi gangguan mental berjam-jam sehingga pemiliknye pun nyaris-nyaris mental maka terlewat lah nak posing maut si Som Som ni ye....menu yang simple dan yang pastinye sedap....dessert orang dolu-dolu ni....

Sumber Resepi dari : Dari Dapur CT
TQ kak Ct Delima sebab ajor cara nak copy & paste resepi ni....
(Mula² kite tak boleh nak c&p...tapi kak ct dah ajor...heehee...so kat bawah tu resepi k..)

Memandang kan kite tidak boleh copy & paste resepi dari sumber blog tu...so sesape nak buat skodeng sendiri ekkk kat blog kak Ct delima tu....tak larat nak salin lah.....!!!!

Bahan-bahan:
100 gm tepung beras
30 gm tepung Hoen Kwee (Ganti dgn Tepung pulut pun boleh. Kalau tak ada juga.. guna aje tepung beras kesemuanya)
1 camca teh garam halus
500 ml santan
500 ml air

Cara-cara:
1. Satu semua bahan dalam periuk atau casserole.
2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya bancuhan tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan berkilat.
4. Angkat dan sejukkan seketika. Tuang dalam mangkuk atau bekas yg sesuai.
5. Siram sirap gula kabong ke atas Bubur Som Som apabila menghidangkannya.

Bahan-bahan Sirap Gula:
2 ketul gula kabong atau 150 gm gula merah
250 ml air
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan

Cara-cara:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan atas api hingga menggelegak.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Tapis larutan sirap sebelum menggunakannya.
* Tuang siap-siap ke dalam mangkuk2 kecil lebih mudah untuk dihidang. Jika tidak pun, tuang ke dalam bekas besar tetapi perlu mencedoknya ke dalam bekas kecil lain apabila menghidangnya nanti.




Nota ciput : sedap wooo...makan sejuk²...nikmat...!!!!

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...