

Apapun jom intai resepi yang buatkan kita tak tidur lena selagi tak mencuba membuatnye....

100 gm butter - kite guna SCS
200 gm coklat masakan - di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kite guna 2 sudu besar sahaja. Boleh juga gantikan dengan madu.
225 gm Digestive biskut - di kisar halus -kite guna biskut marie - sila kisar dulu baru timbang
225 gm Maltersers
Untuk Hiasan :-
100 gm maltersers
50 gm coklat masakan putih -kita gunakan warna pink
Caranya :-
- Kisarkan biskut hingga halus. Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
- Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut. MATIKAN API.
- Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
- Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair. Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu, masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
- Tuangkan dalam loyang dan taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
- Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan. Potong kecil dan siap untuk di hidangkan..

Mcm senang dan cepat jer cara2 membuatnya ye Lily. Nanti KC nak cuba lah.
ReplyDeletetergeliat lidah nk menyebutnya..hihi
ReplyDelete