


Sumber Resepi : Kak Ct Delima
Bahan-bahannya :-
1 biji orange - kite guna sebiji lagi dan sagat kulitnye sahaja.
1 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 cawan minyak - kite guna butter cair
Secubit garam

- Oren dicuci dan lap kering, hiris kulit oren tadi, ambil bahagian kuning sahaja. Kemudian ambil isi oren, buang urat putih.
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak.
- Dalam alat pengisar makanan atau blender, masukkan oren, gula, mentega cair, dan telur, kisar hingga semua sebati halus dan sebati. Tuang dalam satu bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati dan tepung habis.
- Tuang dalam bekas tadi dan bakar selama 40 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kan atas jaringan sebelum dihidangkan...

limau tu mmg blend ngan kulit2 dia ke???
ReplyDeletealyna : yup blend dgn kulit² sekali tapi buang urat putih kat tengah² tu.
ReplyDeletealah tina tak minat oren2 ni, tapi nampak moist kan kek ni
ReplyDelete