ASAM PEDAS DAGING dah terlalu lama rasanya tak masak asam pedas daging. Sesekali tukar bahan asas untuk asam pedas....terasa kelainan dan bila makan pun macam tak hingat donia jer kan.....sape lagi...kite le....
Masakan ni lebih kurang sama jer dengan asam pedas ikan or ayam...cuma ada 2-3 bahan tambahan macam daun limau purut dan lengkuas....sebab kalau masak asam pedas ikan kita tak bubuh pun 2 bahan tu.
Mari kita tengok apa bahan-bahannya.....zassssssss...!!!!!
Masakan ni lebih kurang sama jer dengan asam pedas ikan or ayam...cuma ada 2-3 bahan tambahan macam daun limau purut dan lengkuas....sebab kalau masak asam pedas ikan kita tak bubuh pun 2 bahan tu.
Mari kita tengok apa bahan-bahannya.....zassssssss...!!!!!
Bahan-bahannya :-
1/2 kilo daging batang pinang -dipotong kecil dan rebus sekejap
3 helai daun limau purut
2 @ 3 sudu besar lada kering blender
Daun kesom
2 cawan air + 1 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
Bahan Kisar :-
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 1/2 inc lengkuas
1 1/2 inc halia
3 btg serai
1 biji buah keras
1 inci belacan
Caranya :-
- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan lada kering blender. Kacau dan biarkan sehingga terbit minyak.
- Masukkan daging tadi dan kacau sebati. Masukkan air + air asam jawa.
- Bila dah hampir mendidih, masukkan garam dan seimbangkan rasa.
- Masukkan daun kesom.
uiii.... sedapnya Ummiakid....terus rasa lapar nih...!
ReplyDelete