ROTI PUTIH MADU HARUM VANILA agenda meroti malam tadi untuk bekfes pagi nanti. Meroti lagi...nak buat cemana tengah kemaruk makan roti buatan sendiri maka layan jer lah erkk.....
Memang sedap roti ni...makan dengan jem pilihan atau air kopi O atau cecah kari pun sodap...ikutlah selera memasing bagaimana nak merasa nikmatnye rezeki Allah ini ye...kite makan dengan sapuan Nutella jer...fuyooo sedap wooo kena pulak dengan pekat likat cokolat nutella tu...
Sumber Resepi : Ros Jintan Manis
Bahan-bahanya :-
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur - tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis
4 sudu besar water roux - kite gantikan dengan bread improver
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila
Cara-caranya :-
- Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
- Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
- Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
- Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.
- Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment