SUP ISI KETAM juadah untuk santapan sekeluarga hari ini. Sesuai sangatlah dengan cuaca yang panas terik ni...lawankan pulak dengan sambal cili kicap.....ermmmm....sure laju jerk makan kan....perut pun dah mula berkeroncong ni. Asal siap masak jer perut pun mula berdangdut....lumrah alam ke atau perut kite jer....
Jom intai bahan yang kita gunakan....sama jer dengan cara masak sup² lain...mudah dan senang nak buat...selamat mencuba...!!!!!
Jom intai bahan yang kita gunakan....sama jer dengan cara masak sup² lain...mudah dan senang nak buat...selamat mencuba...!!!!!
Bahan-bahannya :-
3 ekor ketam - direbus dan ambil isinya
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Halia * Daun sup
Sup bunjut
1 sudu rempah sup serbuk
Sedikit air
1 batang carrot
2 biji kentang
Sedikit bunga kobis
Rempah tumis
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji cengkih
Bahan bertanda * di tumbuk halus
Caranya :-
- Tumis bahan tumis sebentar. Masukkan bahan yang di tumbuk. Hingga naik berbau harum.
- Masukkan rempah serbuk dan sedikit air. Letak rempah sup bunjut. Kacau rata.
- Masukkan carrot dan kentang. Biar hingga masak dan mendidih kemudian masukkan isi ketam dan seimbangkan rasa.
- Tabur daun sup.
lama x mkn ketam...sedappnye....
ReplyDeletealahai .. sedapnya lily. meleleh air liur kc. Jap eh .. nak gi carik tissue. hihi.
ReplyDeleteheehe...ala-ala ciannya...sampai ngences ehh...menu ringkas jer KC...senang dan cepat nak buat.
ReplyDeletesedapnya sup ketam....siap bawa tapau ni...ada lagi tak?
ReplyDelete