
Jom intai bahan yang kita gunakan....sama jer dengan cara masak sup² lain...mudah dan senang nak buat...selamat mencuba...!!!!!

Bahan-bahannya :-
3 ekor ketam - direbus dan ambil isinya
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Halia * Daun sup
Sup bunjut
1 sudu rempah sup serbuk
Sedikit air
1 batang carrot
2 biji kentang
Sedikit bunga kobis
Rempah tumis
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji cengkih
Bahan bertanda * di tumbuk halus
Caranya :-
- Tumis bahan tumis sebentar. Masukkan bahan yang di tumbuk. Hingga naik berbau harum.
- Masukkan rempah serbuk dan sedikit air. Letak rempah sup bunjut. Kacau rata.
- Masukkan carrot dan kentang. Biar hingga masak dan mendidih kemudian masukkan isi ketam dan seimbangkan rasa.
- Tabur daun sup.


lama x mkn ketam...sedappnye....
ReplyDeletealahai .. sedapnya lily. meleleh air liur kc. Jap eh .. nak gi carik tissue. hihi.
ReplyDeleteheehe...ala-ala ciannya...sampai ngences ehh...menu ringkas jer KC...senang dan cepat nak buat.
ReplyDeletesedapnya sup ketam....siap bawa tapau ni...ada lagi tak?
ReplyDelete