Bahan-bahannya :-
2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 1/2 cawan air - ikut kepekatan
2 camca besar minyak masak
5 pokok kuchai - dihiris halus - kite tak bubuh
Garam secukup rasa
1 biji telur
1/2 camca teh baking powder - kite tak bubuh
Sambal tumis untuk dicicah
Caranye :-
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis dan air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Rehatkan 10 minit.
- Panaskan non-stik pan, lenser dengan sedikit dengan minyak masak. Bila panas, tuang 1 senduk adunan tadi, kita kurang tambah sedikit lagi. Ratakan dan masak hingga permukaannya kelihatan pucat.
- Terbalikkan dan masak hingga lempeng kelihatan sedikit garing. Angkat dan buat kaedah sama dengan baki adunan hingga siap. Hidangkan dengan sambal tumis sebagai sarapan pagi.
adehhhhh tak bole bla betul masuk blog kakak sorang neh...haishhh menyiksa jiwa raga betul..cantik plak tu lempeng nye
ReplyDeleteRisa : adehhh tersiksa jiwa ehh...ciannya...lempeng simple jer risa...
ReplyDelete