Friday, October 14, 2011

LEMPENG BAWANG

Sumber Resepi : CMG Tiffin Biru
Bahan-bahannya :-
2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 1/2 cawan air - ikut kepekatan
2 camca besar minyak masak
5 pokok kuchai - dihiris halus - kite tak bubuh
Garam secukup rasa
1 biji telur
1/2 camca teh baking powder - kite tak bubuh
Sambal tumis untuk dicicah

Caranye :-
  • Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis dan air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Rehatkan 10 minit.
  • Panaskan non-stik pan, lenser dengan sedikit dengan minyak masak. Bila panas, tuang 1 senduk adunan tadi, kita kurang tambah sedikit lagi. Ratakan dan masak hingga permukaannya kelihatan pucat.
  • Terbalikkan dan masak hingga lempeng kelihatan sedikit garing. Angkat dan buat kaedah sama dengan baki adunan hingga siap. Hidangkan dengan sambal tumis sebagai sarapan pagi.

2 comments:

  1. adehhhhh tak bole bla betul masuk blog kakak sorang neh...haishhh menyiksa jiwa raga betul..cantik plak tu lempeng nye

    ReplyDelete
  2. Risa : adehhh tersiksa jiwa ehh...ciannya...lempeng simple jer risa...

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...