ASAM PEDAS IKAN KERISI menu kegemaran keluarga dah banyak kali masak. Nak buat macam manakan....hati dah suka, maklum le orang Johor kan sinonim dengan asam pedas. Maka layan jer lah post ulang tayang ni....
Cara masak lain orang berbeza² tapi kita masak cara yang arwah mak ajar dulu...jom layan resepi peberet kita.....kuah asam padas ni kita suke sangat hirup tau.....ermmmmm....windu asam pedas masakan arwah mak....!!!!
BAHAN-BAHANNYA :-
3 ekor ikan kerisi - kite kerat 2 sebab ikan besar
5-6 batang bendi muda
sedikit jus asam jawa
5 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun kesom
BAHAN DITUMBUK HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-
- Tumiskan serai serta bahan yang ditumbuk halus hingga naik bau dan masukkan cili kering kisar. Biar hingga garing dan masukkan air secukupnya.
- Biar hingga mendidih, masukkan ikan serta air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa.
- Bila ikan agak masak, masukkan bendi serta daum kesom. Bila kuah mendidih boleh lah ditutupkan api.
Ini feveret KC no 1 Lily.
ReplyDeleteuiii sedapnyer tgk masak asam pedas nie. malam nie nak try masak pakai resepi nielar...
ReplyDeleteSalam ziarah,
ReplyDeletemerahnya makngahhhh......mesti best giler ni
Best ye.. .blh cuba guna resepi ni nanti.. nanti ada ms singgahlah di blog sy..
ReplyDeletemmm lunch anyone
ReplyDeleteMemang sebijik cara saya masak asam pedas..memang kegemaran ikan kerisi msk asam pedas
ReplyDeleteNk cubalah
ReplyDelete