TEMBOSA DAGING juadah minum petang yang kite buat untuk keluarga tersayang. Tuan tanah memang suke le sangat kalau menu macam ni, kira kuih peberet nye lah kunun²...
Selalu kite buat karipap biasa jer, senang dan cepat dari nak buat tembosa ni, tapi kerana nak mencuba buat kaedah bulat membulat ni dan kerajinan terlebey melanda hati nurani ni maka jadi le tembosa versi anak Pak Talib ni....
Jom intai macam mana kite buat tembosa daging ni.....senang jer yeop...!!!!
Jom intai macam mana kite buat tembosa daging ni.....senang jer yeop...!!!!
Resepi versi : Ummiakid-lily
Bahan-bahannya :- Untuk kulit
2 cawan tepung gandum
2 sudu butter + dengan sedikit minyak - dicairkan (3/4 cawan)
Sedikit air
Caranya :-
- Gaulkan tepung gandum bersama minyak suam² panas tu sehingga rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli adunan. Tak perlu uli lama sangat, cukup sekadar nak meratakan semua bahan sehingga menjadi doh.
- Rehatkan dalam 10 minit sebelum mengentel bulat² kecil.
- Gelek dan terap dengan acuan bulat mengikut size yang digemari.
- Bubuh inti dan cantumkan sekeping lagi dan kelim tembosa seperti biasa.
Bahan-bahannya :- Untuk inti
4 biji kentang - didadukan
1 keping daging kisar - kite guna jenama Ramly
1 biji labu bawang besar - didadukan
1 sudu besar serbuk kari daging
sedikit daun bawang
Garam secukup rasa.
Sedikit minyak - kite guna olive oil
Caranya :-
- Daging di masak untuk keringkan airnya sedikit.
- Panaskan minyak dan masukkan kentang. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan daging, gaul hingga sebati dan masukkan bawang, rempah kari dan daun bawang.
- Masak sehingga inti masak dan seimbangkan rasa.
rasa mcm nak bercuti kat umah kak lily dlm seminggu je....biar puas rasa masakan air tgn kak lily....sayammm sgt2!
ReplyDeletealahai Nurfaizah....terharu sangat membaca komen adik sayammm ni...rasa berbaloi apa yang akak buat bila walaupun melihat gambar...tapi di hargai sebegitu....tq dear sebab always support akak...
ReplyDeleteAlahai .. teringat zmn dulu2
ReplyDeleteresepi2 yg sgt best!!!!
ReplyDeleteJual Tak?
ReplyDelete