LAKSA PENANG cubaan memasaknya buat pertama kali yang membuahkan hasil yang membanggakan buat diri sendiri....apatah lagi bila mendapat pujian dari Tuan Tanah....bangga dan ober sikit tersengehnya....selama ni kalau nak makan laksa...mesti laksa Johor menjadi pilihan utama....orang Johor lah katakan...
Kali ni kita ikut cara arwah kawan kita yang memang mantop kalau buat laksa penang ni. Dah lama sangat peram resepi ni...bertahun²....caranya mudah dan ringkas jer...
Bahan-bahannya :-
1 kilo ikan selayang - direbus dan blender isinye.
10 ulas bawang merah * dikisar
Sekeping belacan * dikisar
3 sudu besar lada kering kisar
5-6 keping asam keping @ lebih
Daum kesom
Bunga Kantan
Air secukupnya
Bahan-bahan lain :-
Timun
Bawang
Nenas
Cili padi
Limau Kasturi
Telur rebus
Caranya :-
- Satukan bahan kisar bersama isi ikan dan air. Rebus semua sekali. Biar mendidih
- Masukkan juga bunga kantan, daun kesom dan asam keping.
- Masukkan bahan perasa dan seimbangkan rasa.
Sedapnya nampak..Terus kecur airliur nur ni huhuh
ReplyDeletewah sedapnya..tambah2 makan dlm mangkuk cantik tu:)
ReplyDeleteThanks Princess Nur...mmg kalau tgk laksa ni air liur mesti kecue kan...
ReplyDeleteAtie@Ejay - thanks dear..