LEMAK IKAN GERUNG DAUN SELASIH resepi yang nak kita kongsikan, mungkin ringkas tapi kite suka kalau masak lemak bersama daun selasih....harum bau daun tu menambah selera ketika makan.....kena pulak dengan sambal cili tempoyak, ikan kering....fuhhhhhh...sure berpeluh makan.
Kite jarang sekali masak lemak tapi bila sekali masak memang selera makan tu di luar kawalan sikit. Anak teruna idaman kite Akid pun memang suka kalau masak lemak ni, laju jer dia makan.
Jom intai resepi ringkas dari Ummiakid....simple but mabeles....kunun² le tu...!!!
Bahan-bahanya :-
4 potong ikan Gerung belang ( ikan apa pun boleh)
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
3 cawan santan
1/2 biji nenas - dipotong kecil
beberapa tangkai dauh selasih
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk :-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Caranya :-
- Isi ikan digoreng - jangan sampai garing.
- Bahan yang ditumbuk halus di masak dengan 1 cawan air hingga air tersebut kering.
- Masukkan santan, asam gelugor, serai dan kacau jangan sampai pecah minyak.
- Bila kuah hampir mendidih, masukkan bahan perasa dan ikan. Masukkan nenas dan kacau perlahan²
- Bila mendidih masukkan daun selasih dan boleh lah ditutp api.
Dalam peti ais KC ada Ikan Rohu, ada cili api, ada serai, ada tempoyak, ada santan. Nenas je yg tak da. Buleh la KC cuba resepi Lily. Thnks share ye lily.
ReplyDeletebestnya gulai lemak, peberet tina ni
ReplyDeleteowhhh...boleh dah tu KC..x der nenas pun okey...
ReplyDeleteselamat memasak ye KC...
Tina Othman - masak lemak ni menjurus ke peberet Akid tau...dia kalau masak lemak mmg makan banyak, tak kiralah lemak sayur ke, ikan ke, ayam ke...asal lemak mmg suka...
ReplyDeletewow! ada daun selasih...semerbak je baunya ye...memang menambat selera! ada sambal & tempoyak....mmmm..ngences!
ReplyDelete