
Alhamdulillah hari ni keinginan nak membuat dengan air tangan sendiri terlaksana...ibarat impian tercapai gitu.....loyar sungguh kan...bangga sebab berjaya buat dan puas hati rasanya.


Sumber Resepi :- Mas
Bahan-bahannya :-
- 250 gm sagu
- 220 gm kelapa parut putih
- 180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
- ½ sudu teh garam
- beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
- Sagu biji dicuci dan ditoskan.
- Kelapa parut dan garam digaul rata.
- Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata.
- Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dengan lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis.
- Kukus hingga masak. kukus selama 1/2 jam.

No comments:
Post a Comment