ABOK ABOK antara kueh tradisional melayu yang kite suka lah sangat. Kite ni kalau kueh yang berasaskan sago memang terlebey minat. Keinginan nak mencuba abok abok ni dah lama terpendam....cuma keberanian nak membuat tu macam tak kuat gitu....tak pasti kenapa...
Alhamdulillah hari ni keinginan nak membuat dengan air tangan sendiri terlaksana...ibarat impian tercapai gitu.....loyar sungguh kan...bangga sebab berjaya buat dan puas hati rasanya.
Disebabkan daun pisang tak cukup maka sebahagianya dari adunan tu kite terap dalam acuan jer...comey jugak walaupun hilang keaslian cara serta rupa abok abok tapi rasa serta keenakan memakannya tetap sama....
Alhamdulillah hari ni keinginan nak membuat dengan air tangan sendiri terlaksana...ibarat impian tercapai gitu.....loyar sungguh kan...bangga sebab berjaya buat dan puas hati rasanya.
Disebabkan daun pisang tak cukup maka sebahagianya dari adunan tu kite terap dalam acuan jer...comey jugak walaupun hilang keaslian cara serta rupa abok abok tapi rasa serta keenakan memakannya tetap sama....
Sumber Resepi :- Mas
Bahan-bahannya :-
- 250 gm sagu
- 220 gm kelapa parut putih
- 180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
- ½ sudu teh garam
- beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
- Sagu biji dicuci dan ditoskan.
- Kelapa parut dan garam digaul rata.
- Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata.
- Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dengan lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis.
- Kukus hingga masak. kukus selama 1/2 jam.
No comments:
Post a Comment