BUBUR SOM SOM kite buat petang semalam tapi oleh kerana blog menghadapi gangguan mental berjam-jam sehingga pemiliknye pun nyaris-nyaris mental maka terlewat lah nak posing maut si Som Som ni ye....menu yang simple dan yang pastinye sedap....dessert orang dolu-dolu ni....
Sumber Resepi dari : Dari Dapur CT
TQ kak Ct Delima sebab ajor cara nak copy & paste resepi ni....
(Mula² kite tak boleh nak c&p...tapi kak ct dah ajor...heehee...so kat bawah tu resepi k..)
(Mula² kite tak boleh nak c&p...tapi kak ct dah ajor...heehee...so kat bawah tu resepi k..)
Memandang kan kite tidak boleh copy & paste resepi dari sumber blog tu...so sesape nak buat skodeng sendiri ekkk kat blog kak Ct delima tu....tak larat nak salin lah.....!!!!
Bahan-bahan:
100 gm tepung beras
30 gm tepung Hoen Kwee (Ganti dgn Tepung pulut pun boleh. Kalau tak ada juga.. guna aje tepung beras kesemuanya)
1 camca teh garam halus
500 ml santan
500 ml air
Cara-cara:
1. Satu semua bahan dalam periuk atau casserole.
2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya bancuhan tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan berkilat.
4. Angkat dan sejukkan seketika. Tuang dalam mangkuk atau bekas yg sesuai.
5. Siram sirap gula kabong ke atas Bubur Som Som apabila menghidangkannya.
Bahan-bahan Sirap Gula:
2 ketul gula kabong atau 150 gm gula merah
250 ml air
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan
Cara-cara:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan atas api hingga menggelegak.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Tapis larutan sirap sebelum menggunakannya.
* Tuang siap-siap ke dalam mangkuk2 kecil lebih mudah untuk dihidang. Jika tidak pun, tuang ke dalam bekas besar tetapi perlu mencedoknya ke dalam bekas kecil lain apabila menghidangnya nanti.
Nota ciput : sedap wooo...makan sejuk²...nikmat...!!!!
wow..mengancam
ReplyDeletenmpak sedap...:)
ReplyDeleteperghhh!!sedapppppp!!!!
ReplyDelete