Salam ceria semua....2-3 hari ni agak menyepi sikit bukan apa....agak sibuk menguruskan sesuatu yang lebih penting.
Semalam kite buat KUEH KERIA untuk buka pose. Dah lama jugak rasanya kite tak buat keria ni...sebab bila mood nak membuat datang, keledek pulak tak ada dan bila tak terfikir nak buat, banyak pulak nampak keledek kat kedai or pasar.....
ermmmm....macam klise jer alasannye ekkk......tak kisah lah...asal itu yang kite rasa....
Resepi ni versi kite sendiri...sebab rasa itu yang sesuai dengan anak tekak ni...bab tepung tu...sorry ehhh...sebab selalu kite buat main agak² jer...sedap rasa tangan bile menguli...so kalau ada yang berminat nak buat....agak² jugak lah ye...jangan pulak curah semua tepung tu....kang baling ke dinding pulak sudahnya....heehee....
Semalam kite buat KUEH KERIA untuk buka pose. Dah lama jugak rasanya kite tak buat keria ni...sebab bila mood nak membuat datang, keledek pulak tak ada dan bila tak terfikir nak buat, banyak pulak nampak keledek kat kedai or pasar.....
ermmmm....macam klise jer alasannye ekkk......tak kisah lah...asal itu yang kite rasa....
Resepi ni versi kite sendiri...sebab rasa itu yang sesuai dengan anak tekak ni...bab tepung tu...sorry ehhh...sebab selalu kite buat main agak² jer...sedap rasa tangan bile menguli...so kalau ada yang berminat nak buat....agak² jugak lah ye...jangan pulak curah semua tepung tu....kang baling ke dinding pulak sudahnya....heehee....
Resepi Kueh Keria versi : Ummiakid-lily
Bahan-bahannya :-
- 4-5 biji keledek - sedang² jer sizenye
- 1 cawan tepung gandum - kurang lebih sebab kite agak² jer.
- 2 sudu besar minyak masak
- 1/4 cawan gula - untuk menyira dan sedikit air
- Keledek dikupas dan direbus hingga empuk kemudian di lenyek hingga lumat.
- Gaul keledek bersama minyak masak dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Agak² adunan tak melekit. Kite agak² jer tepung tu ye...
- Bulat-bulatkan adunan dan buatkan lubang tengah seperti gelang.
- Goreng hingga kekuningan.
- Untuk menyira - masak gula + air hingga likat, masukkan kueh keria tadi dan tutup api. Kacau tak henti² hingga gula kering dan melekat pada kueh keria tersebut.
Nota ciput : usaha itu tangga kejayaan..utk menyira semolek itu....
ecehcehhh...!!! perasan erkk!!!
ecehcehhh...!!! perasan erkk!!!
Kakchik paling lemah tang nak 'sira' dengan gula tu sbb bila dia nak memekat .. aduhai .. beratnya.
ReplyDeletekuih keria, mmg feveret saya juga. kalau beli keledek, selain bubur, kuih keria adalah menu utama. saya kalau beli keledek, mesti beli 2 kg. byk,kan.... hehhe
ReplyDeletebtw, cantik kuih keria awak. gula salut pun cantik.
Kakchik@ella : kite dulu pun tak pandai sira KC...pastu belajar sampai jadik..so skg kire dah tahu le teknik menyira ni...
ReplyDeleteNaimatul :betul tu, kueh mueh mahupu manisan dari sumber keledek antara peberet kite jugak....bab menyira tu pun banyak kali jugak cuba baru kini tahu tekniknya utk dpt se molek itu...btw TQ atas pujian itu....kembang jap..!!! heehee...
aduh sedapnya, reti makan je buat tak reti hehe..nak sikit klily
ReplyDeleteTina Othman : alamak dah abis lah yang...akak buat semalam untuk juadah berbuka puasa...nanti datang rumah akak...buat kan ehhh...bile tu Tina nak sampai kuantan erk..!!!???
ReplyDeletekak lily.... sedapnye! ni mmg peberet sy tau! pandainye sira keria ni...nampak cantik sgt!
ReplyDeletesedapnya...,my feveret
ReplyDeletesedappp!!peberet sy nie!!!!
ReplyDelete