Ramadhan dah kian menghampiri, dah bersedia ke segala mental fizikal, zahir batin dalam mengharungi Bulan Ramadhan yang penuh dengan seribu keberkatan ini. Muga kite semua dapat mengharungi Ramadhan ini dengan penuh keinsafan serta kesabaran.
Antara juadah yang kita kerap jugak kite buat bila tiba bulan puasa atau hari² biasa adalah SOTONG KETUMBAR BERLADA ringkas jer resepinya dan bagi kite menyelerakan bila makan dengan nasi panas².
Antara juadah yang kita kerap jugak kite buat bila tiba bulan puasa atau hari² biasa adalah SOTONG KETUMBAR BERLADA ringkas jer resepinya dan bagi kite menyelerakan bila makan dengan nasi panas².
Jom nengok resepi ringkas dan main campak² jer.. versi anak Pak Talib okeh...!!!!
Bahan-Bahannya :-
5-6 ekor sotong sederhana besar - dipotong kecil²
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
seinci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 biji buah keras
2 sudu kecil ketumbar - sangai dan tumbuk halus
5-6 biji cili padi - ikut kepedasan yang nak ye.
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping @ 1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
**kesemua bahan diatas ditumbuk lumat.
Cara-caranya :-
- Bahan yang ditumbuk lumat di tumis bersama serai yang dititik hingga naik bau.
- Bila agak garing masukkan sotong dan ketumbar dan asam keping. Masukkan juga serbuk perasa.
- Kiranya nak ada kuah bolehlah bubuh sedikit air.
Nota ciput : selamat mencuba
sedapnya dapat makan sotong masak berempah begini! ada lagi tak ummi...
ReplyDelete