CHOCOLATE CHIP BREAD PUDDING sedap sangat dan ianya menepati citarasa kite yang sememangnya peminat tegar chocolate. Bila makan tu terasa chocolate chip tu melting dalam molut....memang best.
So jangan fikir banyak, jom pakat² cuba dan pada kita memang tak rugi sangat....sedap i tell u..tak perlu makan dengan sos atau apapun...makan solo macam tu pun dah terasa nikmatnya....bagi selera kite lah ye....owang lain x le pasti...nak tahu kena lah cuba buat...
Sumber Resepi : CMG Tiffin Biru
Bahan-bahannya :-
10 keping roti sandwich - kite guna gardenia
500 ml susu cair
125 ml double cream - kite guna whipping cream
3 biji telur gred A
40 gram gula perang - kite bubuh 60gm
1 camca teh esen vanilla
100 gram coklat cip
Secubit garam
2 camca besar gula pasir, untuk ditabur
Caranya :-)
Dek kerana kita pun kurang sabar, puding belum sejuk betoi dah potong maka kurang comey sikit lah dari segi potongan tu...lain kali ikut pesanan penaja ok...potong bila betul² sejuk.
Sumber Resepi : CMG Tiffin Biru
Bahan-bahannya :-
10 keping roti sandwich - kite guna gardenia
500 ml susu cair
125 ml double cream - kite guna whipping cream
3 biji telur gred A
40 gram gula perang - kite bubuh 60gm
1 camca teh esen vanilla
100 gram coklat cip
Secubit garam
2 camca besar gula pasir, untuk ditabur
Caranya :-)
- Roti dipotong kecil (kite potong 4 setiap keping) dan bakar sekejap macam Che Mat buat. Lenser tin bulat 9 inci dengan mentega (kite alas dengan aluminium foil dan lenser dengan sedikit mentega). Susun roti tadi dan tabur dengan coklat chip. Ketepikan.
- Dalam bekas lain, satukan susu, double cream, gula perang, esen vanilla, garam dan telur, kacau rata dan gula hancur. Tuang dalam loyang berisi roti dan coklat chip tadi, rata². Tekan2 sedikit dan biar terserap kurang lebih 20 minit.
- Kemudian tabur gula pasir dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit atau hingga masak. Biar betul2 sejuk baru dipotong dan hidangkan.
Ah! Nampak sangat sedap....boleh try.
ReplyDeleteyelah kan, alas dgn alumunium foil tu takde jenuh nak basuh loyang nanti, sedap ye kak, nanti2 boleh lah try
ReplyDeletenakkkk. tp tak nak buat sendiri. nak yg lily buat. hihi.
ReplyDeleteJunie Octovian ~~ cuba lah...bagi saya memang sedap sangat.
ReplyDeleteTina ~~ yup tapi kena tunggu betoi² sejuk baru keluarkan. Bagi akak sedaplah sangat sebab suka chocalate kan...x pasti selera tina. Cubalah nanti.
ReplyDeleteKC ~~ boleh jer...InsyaAllah ada rezeki pasti akan rasa jua air tangan saya yang biasa² ni jer..malu le pulok
ReplyDeleteAs'salam lily
ReplyDeletemerempit habis lily kat dapur ya. tak terejar k.ct dah ni laju betul guna enjin turbo jenis apa ni lily..hahaha
mewah betul puding ni penuh dengan choc chip emm..yummyyy!
Wsalam K.Ct...haahaaa...tengah kemaruk tu yang guna enjin turbo minyak seyoyong...
ReplyDeletekemewahan lambang peminat tegar chocolate...heehee..
Mak aiiii.... Terliur nengok. Tapi, mama ada penyakit M A L A S. mcm mana tu?
ReplyDeletekak lily...sy sdg mencuba ni..tp x de choc chip..bantai choc rice warna putih..belasah... :)~azna~
ReplyDeletekak ly..sdg dlm oven itu puding...x de choc chip..sy belasah choc rice warna putih... :)
ReplyDelete