ASAM PEDAS IKAN SEBELAH @ SISA NABI macam biasa menu ulang tayang asam pedas lagik dan lagik, nak buat macam mana kan dah namanya owang Johor dah pastinye sinonim dengan asam pedas. Ibarat seminggu tak pekena asam pedas ,menggigil segala sendi...dah le tulang kite ni dah reput kang tak dapat asam pedas berterabur pulak tulang merata²....sape yang susah....??? Akid jugak yang susah...sebab Ummi tak de nak buat teman gaduh.
Ikan ni memang sedap tau, lembut jer isinya. kita pernah masak Lemak Cili api...pedas² pun sedap cuma kali ni nak cuba masak asam pedas pulak lauk peberet....kalau dah ikannya sedap, masak apapun tetap kelazatan tu terasa...
Macam biasa cara dan kaedah yang sama kita masak asam pedas, itu yang diajar arwah mak...itu le cara yang selalu kita guna...jom layan resepi Astro ni...selalu benor siaran ulang tayang..
Bahan-bahannya :-
3 ekor ikan sebelah @ sisa Nabi - kite kerat 2
5-6 batang bendi muda
sedikit jus asam jawa
5 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun kesom
Bahan ditumbuk halus:-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Caranya :-
3 ekor ikan sebelah @ sisa Nabi - kite kerat 2
5-6 batang bendi muda
sedikit jus asam jawa
5 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun kesom
Bahan ditumbuk halus:-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Caranya :-
- Tumiskan serai serta bahan yang ditumbuk halus hingga naik bau dan masukkan cili kering kisar. Biar hingga garing dan masukkan air secukupnya.
- Biar hingga mendidih, masukkan ikan serta air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa.
- Bila ikan agak masak, masukkan bendi serta daum kesom. Bila kuah mendidih boleh lah ditutupkan api.
Nnti nk sruh mak msk cm nie lahh . :D
ReplyDeleteBoyz_ed - sentuhan air tangan seorang ibu lagi mantoppp...akak pun rindu dengan masakan arwah mak akak...
ReplyDelete