LASAGNA menu simple dinner tadi, badan penat sangat nak masak yang rumit² setelah seharian berjalan cuci² mata serta beli keperluan dapur. Maka Lasagna menjadi pilihan untuk santapan keluarga. Sedap kalau makan suam² gitu....sesekali dinner macam omputeh apa salahkan...tukar selera...
Sumber Resepi : Masam Manis
Bahan-bahan untuk KUAH DAGING :-
300g daging cincang ~ lagi sedap kalau guna daging burger sebab berperisa
1 botol prego ~ botol kecil
2-3 batang celery
cendawan butang ~ dihiris
2 biji tomato ~ didadu
1 biji lobak merah ~ dadu
1-2 sudu besar cili boh ~ jika suka pedas - kite x bubuh
2-3 ulas bawang merah ~ cincang halus
2-3 ulas bawang putih ~ cincang halus
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Gula - kite x bubuh
3 cawan air
1/2 Capsicum merah ~ dihiris
1/2 Capsicum hijau ~ dihiris
1 kiub daging
Sedikit lada hitam
Caranya :-
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang. Masukkan kiub daging.
- Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak mengapa, sebab tujuannya untuk melembutkan kulit lasagna nanti)
- Masukkan Prego, dan sedikit gula jika perlu. Masukkan sayur-sayuran tadi, mulakan dari sayur yang agak keras dahulu. Tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
- Setelah kuah daging siap ketepikan. Kita sediakan cheese sauce
Bahan-bahannya untuk CHEESE SAUCE :-
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
115g Cheddar cheese ~ Mozarella pun boleh, tapi Cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sauce tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar
Sedikit garam
Caranya :-
- Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
- Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah dipanaskan semula.
- Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
Bahan hiasan :-
1 kotak instant Lasagna ~ bergantung pada besar bekas caserole
Hirisan ceddar cheese ~ untuk tabur atas
Serbuk Parmesan Cheese ~ jika suka kite x bubuh
Sedikit lada hitam di tumbuk kasar
1 pokok daun bawang ~ dihiris untuk tabur atas
Panaskan oven pada suhu 180 C
Sediakan bekas caserole atau bekas aluminium
Oleskan bekas dengan butter
Carannya :-
- Lasagna tak perlu di masak ye!
- Aturkan kepingan lasagna di dasar bekas caserole hingga menutupi dasar bekas
- Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging berair supaya lasagna tidak perlu di masak terlebih dahulu
- Tuangkan sedikit cheese sauce tadi dan taburkan daun bawang
- Ulang langkah ini di setiap lapisan sehingga habis memenuhi bekas
- Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna, tuangkan baki Cheese Sause
- Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi
- Taburkan hirisan Chedar Cheese dan Parmesan Cheese dan akhir sekali taburkan lada hitam jika suka
- Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak
- Untul memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna kelihatan lembut apabila di cucuk dgn lidi. Keluarkan lasagna yang telah siap di bakar. Biarkan ia sejuk selama 20 minit sebelum di potong.
- Hidangkan bersama taburan daun bawang jika suka.

Pergh ! Sedapnya !!! Boleh try nieyh ! :D
ReplyDeletesedapnyer..tadi jalan2 kat econsave jumpa instant lasagna (san remo) alamak kak lily, kalo xde caserole camane...adehhh
ReplyDeletesedapnya
ReplyDelete