TUNA ROLL untuk bekfes pagi tadi, semenjak ada BM ni memang rajin le bebenor nak membuat roti sendiri, senang le sangatkan...masuk sume bahan dalam BM, tekan pastu boleh buat kerja lain sementara Bibik ni menjalankan tugas yang diamanahkan. Makan roti pepanas ni lain nikmatnya.
Tuna Roll ni kita dah pernah buat dulu dan memang sedap serta lembut jer rotinya. Macam Biasa resepi kita skodeng kat blog CM. Sesuai untuk sarapan pagi mahupun minum petang. Asal sedap mesti akan di buat lagi dan lagi dan lagi kan....jom intai macam mana nak buat Tuna Roll ni...zaaaaaasssssssss!
Sumber Resepi :- CMG Tiffin Biru
Sumber Resepi :- CMG Tiffin Biru
Bahan Untuk Doh :-
250 gram tepung roti -high protein flour
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur - 1 biji telur kacau dan timbang
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam -kalau guna Breadmaker guna air biasa
Bahan untuk Inti Tuna :-
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur - kite guna yang spread Tuna so tak payah toskan
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar - dadu kecil
1 pokok daun bawang @ daun kuchai - hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi - perah jusnya -optional
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan
Cara membuatnya : -
250 gram tepung roti -high protein flour
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur - 1 biji telur kacau dan timbang
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam -kalau guna Breadmaker guna air biasa
Bahan untuk Inti Tuna :-
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur - kite guna yang spread Tuna so tak payah toskan
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar - dadu kecil
1 pokok daun bawang @ daun kuchai - hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi - perah jusnya -optional
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan
Cara membuatnya : -
- UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing²).
- UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.
- Doh ni lepas keluar dari BM agak lembik sikit, kita guna dalam segenggam tepung dan uli sikit supaya senang untuk di gelek. Masa mengelek tepung ni sapukan torak tu dengan tepung sedikit supaya mudah mengelek dan doh tak lekat **
- Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya...
sentiasa terliur di blog ini. hihi
ReplyDeletewah bestnya tuna roll, tah bila lah dpt beli bibik ni
ReplyDeleteKak Chik - thanks, masak simple dimple jer KC
ReplyDeleteTina ~~ thanks tina...InsyaAllah suatu hari nanti pasti bibik ini ada di dapur kamu dear...
ReplyDeleteSalam Ziarah kembali...
ReplyDeleteHARUS CUBA NI..TAPI NAK MENGEDOH TU..BERCINTAA
ReplyDelete