CHEWY BROWNIES ~~ kali ni nak share satu resepi yang selama ni tak pernah nak cuba buat lagi sebab 1st time buat dulu ianya (resepi lain ye...) ianya macam tak berapa nak minat makan...bukan tak sedap hanya tak berapa suke nak makan. Tapi kali ni kite cuba resepi yang diperolehi dari kenalan fb Sis Delima Haazad nun jauh di Singapura dan ternyata ianya berbaloi² cuba sebab......sedap sangat. Bila makan macam tak terasa....laju jer masuk molut. Keterujaan nak cuba buat lebih mengoda bila kenalan fb yang sowang ni kata best sangat brownies ni....pandai mengoda dhak Tina ni....
Walaupun sedapppp bangat bagi kite namun Jejaka Idaman Malaya ku sorang tu...budak tecit tu tak nak makan.....paksa makan pun hanya 1/2 potongan jer berjaya dihabiskan....maklum le Akid ni lebih teruja dengan kueh² tradisional....selera orang lama....veteran gitu.....heehee....tapi seyes cakap....sedap tau brownies ni kalau yang gemarkan tekstur chewy² gitu.....
So jangan segan²....jangan malu²....jangan pandang²...mari rapat² skodeng resepi ni....buat okey. Tak rugi untuk mencuba. Tq Sis Delima sebab share resepi best ni....itulah seronoknya kalau berkawan dengan orang yang suka berkongsi ilmu ni....banyak ilmu diperolehi dan banyak pahala bagi yang berkongsi asalkan ikhlas dalam segalanya.....
Sumber Resepi : Kak Delima Haazad
Bahan-bahannya :-
125g butter
200g dark chocolate - kite guna Van Hounten
3 eggs
1 ¾ cup caster sugar - kite kurangkan sikit sukatan
1 tsp vanilla essence
1 ½ cup plain flour (sifted)
1/3 cup cocoa powder (sifted)
2 cups chopped nuts of your choice - kite guna walnut
Method :-
- Preheat oven to 180 degrees celcius. Brush a shallow 8x11 inch tin with melted butter. Line the base with baking paper, extending over the two long sides.
- Double-boil butter and dark chocolate until melt. Add caster sugar, mix well. Remove bowl of mixture from pan of simmering water.
- Add eggs, one at a time. Mixing thoroughly with every addition. Add vanilla essence. Mix well.
- Add sifted flour and cocoa powder. Mix well. Add nuts. Mix well and pour mixture into the prepared tin and bake for 30 minutes.
Salam kak,
ReplyDeletedark choc tu...choc yg buat makan tu ke?
kehkehkeh kak lily sudah tergoda, tapi sedap kan, tina aritu nonstop makan, mcm ketagih je, sebab dia chewy2 tu kot
ReplyDeleteni yg terasa nak buat lg ni, letak nuts byk2, nyum
Assalammualaikim lily...
ReplyDeleteyummy3x...mmg sdap btul..nengok je dh t'liur.
zura nk try buat gak lh..insya'allah jika b'kesempatan.
As'salam Lily
ReplyDeletebrownies memang fav k.ct lerrr, lihat dari teksturnya dah tahu sedap. bolehlah k.ct mencuba nanti tapi sukatan gula tu macam banyak sangat, sayang jari2 kaki tau..hahaha
Tq lily sebab berkongsi resipi sedap banget3x hihi
Asyifa - buleh gak...tapi nak guna cooking chocolate pun ok...sebab resepi asal guna CK je.
ReplyDeleteTina Othman - aahh..mmg best. akak buh walnut dan kurangkan gula...manis sedang molek jer utk selera akak....manis² sangat nanti potong kaki wooo....
ReplyDeleteUmmi Fatihah - wsalam...trylah nanti ye...mmg sedap. Kredit to owner resepi ni.
ReplyDeleteKak Che Ct - wsalam...saya pernah buat sekali jer dulu sis...ni 2nd time cuba dan ternya x rugi try lagi. mmg sedap. Gula tu mmg dah kurangkan sikit sebab mmg banyak kalau ikut resepi asal....sebab sayang jari jemari tu yang reduce...heehee...TQ sis ingatkan kurangkan gula....
ReplyDelete