PARPU TELUR dah lama nak cuba resepi ni sejak terbaca kat GBS, memandangkan kite jarang² masak guna parpu @ kacang dhal ni, maka semangat nak mencuba tu luar biasa sikit.....alasan tak tau nak masak apa selain dalca....buleh terima alasan cenggitu...???
Kite dapat resepi ni dari kenalan fb ~~ Liza Itam....tq ehhh sebab kongsi resepi ni...sedap dan buleh makan dengan nasi or cicah roti....simple but delicious....kalau nak tau sedap or tidak....jom intai resepi mudah lagi ringkas dan cuba sendiri okey...!
Sumber Resepi : Liza Itam
Bahan-bahannya :-
1/2 cawan parpu @ kacang dhal - rendam semalaman
Sedikit santan - ikut suka kepekatan kuah yang digemari
3 biji telur
3 biji bawang merah - hiris halus
1 sudu kecil rempah kari
1 sudu kecil halba campur
2 helai daun kari
3 biji cili kering - di potong serong
1 batang carrot - optional
Caranya :-
- Rebus parpu hingga lembut.
- Masukan rempah kari . Masak hingga rempah masak dan bergaul sebati dengan parpu. masukkan santan dan kacau agar tidak pecah minyak. Masukkan carrot.
- Pecahkan telur dan biar telur masak. Jangan kacau nanti telur hancur.
- Dalam kuali lain, tumis bawang, daun kari, halba campur, cili kering hingga naik bau. Simbahkan dalam kuah parpu tadi. Didih tutup api.
wah akak buat dah, boleh lah meriak lepas ni hehe
ReplyDeletetina klu dhal ni kurang gemar, tapi nampak sedap kan =)
Tina ~~ akak pun jarang sekali masak dhal ni...tapi nak cuba sebab Akid suka makan telur& lemak...ternyata Akid suka...bertambah makan..
ReplyDeletepada akak ianya simple tapi best...makan dgn sambal belacan...
Feveret KC ni Lily tapi tak larat nak buat sebab kitorang ber3 je, makan tak byk mana ..
ReplyDeletesalam..menarik nampak gabungan telur n kacang dal. agak2 klo gandingkn ngan roti canai pun sesuai ni kan :)
ReplyDeleteKakChik - saya pun baru 1st time cuba resepi ni...sedap dan Akid suka sangat...
ReplyDeleteNoorsha ~~ wsalam...TQ. Kalau gandingkan dengan roti canai tentu lebih nikmat sebab semalam cicah roti Gardenia pun sedap....heehee..
ReplyDelete