Masakan yang ringkas namun sesekali pekena dengan sambal belacan, ikan kering dan ulam-ulaman....sure selera diet pun terkubur macam tu jer kan....okey x moo bebel lagi...jom tengok versi Lily Talib masak okey.....kalau nak buah udang pun lagi sedap namun memandangkan Tuan besar dan Puan besar ni agak sensitif makan udang maka guna ikan bilis pun sodap...!!!! alasannya...masak guna apa pun kalau dah air tangan tu sedap....sedap jugak kan.....ecehcehhh...bukan memuji diri....benornya dan legakan hati sebab tak leh makan udang selalu.....!!!! huhuhu....
Bahan-bahannya :-
2 ikat pucuk paku
2 cawan pati santan
3 cawan santan cair
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Bahan ditumbuk halus
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
Segengam lebih ikan bilis
2-3 batang cili padi - nak pedas tambah sendiri.
Caranya :-
- Siang pucuk paku. bersih dan toskan.
- Satukakan bahan tumbuk dan serai bersama santan cair. kacau agar tidak pecah minyak.
- Bila dan agak² nak mendidih masukkan pucuk paku, asam gelugur dan santan pekat.
- Kacau dan seimbangkan rasa. Kacau hingga mendidih.
- Bolehlah dihidangkan.
sedapnyaa..Pastu makan dgn.budu duria, ikan atau ayam goreng..PERRGGHH
ReplyDeletesedapnye..dah lame x makan pucuk paku..
ReplyDeletesedap, naknya letak dlm bekas kaserol kan kak hehe
ReplyDelete