BETIK TUMIS AIR DAUN SELASIH antara lauk yang membawa seribu kenangan terindah sebab ini antara lauk kegemaran arwah mak...dan masih teringat lagi 1st time kite masak lauk ni masa mak tengah sakit dan mak minta kita masak sebab teringin sangat. Masa tu memang kite tak tau masak walaupun lauk sesimple ini....so mak ajar....aduhhhh...nak menangis rasa bila teringat detik itu....
Masakan yang sangat simple dan mudah sangat nak buat, kalau demam pun selera tau makan lauk begini, kena gabungan sambal belacan, ikan kering....fuhhhh terus kebah demam di buatnya....harum jer dengan aroma dari daun selasih tu memang mengamit selera......
Bahan-bahanya :-
1/2 biji betik sederhana besar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
1 sudu kecik lada hitam
Sedikit daun selasih
Sedikit air - ikut sukatan kuah yang di kehendaki.
garam perasa
Caranya :-
- Tumbuk semua bahan di atas kecuali daun selasih
- Rebus bahan tumbuk bersama sedikit air. Bila mendidih masukkan betik dan daun selasih
- Seimbangkan rasa.
alahai, akak pulak yg rindukan arwah tok. masa kecik2 dulu arwah selalu masak ni, senang tapi menyelerakan.
ReplyDelete